KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Lumen pudottaminen on turvallista kattoammattilaisen tekemänä

Omakotitalon, kerrostalon tai teollisuuslaitoksen lumenpudotus vähentää katon riskiä vaurioitua talven mittaan. Lumen pudottaminen katolta parantaa myös piha-alueen turvallisuutta. Pihalla on mukavampi liikkua, kun ei tarvitse olla huolissaan siitä, että lumikuorma putoaisi kohta katolta niskaan. Liukkaalla, jäisellä ja kaltevalla katolla ei kuitenkaan ole turvallista liikkua. Moni on pudonnut katolta lunta pudottaessaan, ja lisäksi tottumattomuus kattotöissä voi johtaa katon vaurioitumiseen lumenpudotustöiden aikana. Katolta putoava lumikin voi johtaa ongelmiin, joten sitä ei sovi pudottaa alas ottamatta ensin selvää, jääkö joku tai jokin alle.

Olipa kyse lumen pudotuksesta huopa-, tiili- tai peltikatolta, kannattaa se teettää alan ammattilaisilla, saahan tästäkin työstä kotitalousvähennystä. Tarvittaessa voimme tarjota apua myös sopivan rahoituksen löytymiseen. Meillä on pitkä kokemus kattolumitöistä, minkä lisäksi voimme suorittaa jään poiston katolta ja katon sadevesijärjestelmästä (eli sadevesikouruista, alastuloputkista tai kattokaivoista). Takaamme, että kattoon ei tule naarmuja tai reikiä, eikä mikään jiiri ala vuotaa. Tunnemme ja taidamme kaikki konstit, joiden avulla lumet putoavat katolta siististi ja turvallisesti, eikä jäänsulatuksessa käyttämämme kuuma vesihöyry aiheuta ongelmia sen paremmin kattokokonaisuudelle kuin ympäristöllekään.

Ota turvallisuuden nimissä yhteyttä tähän kattofirmaan, jos talvi uhkaa rasittaa kattosi kuntoa, tai jos jää meinaa aiheuttaa turvallisuusongelmia. Meiltä saat aurinkoista palvelua myös pimeinä talvikuukausina, ja ammattitaitoomme voi luottaa myös haastavissa kohteissa. Varsinkin kerrostalon lumenpudotus pitää sisällään monia huomioitavia asioita, jotka tulevat hoidettua asianmukaisella tavalla vain, jos asialla on kokenut kattofirma. Kerrostalon lumenpudotustöissä pitää ehkä huolehtia myös lumen kuljettamisesta pois tontilta, vaaravyöhykkeen eristämisestä ja valvonnasta sekä liikenteenohjaamisesta sekä liikennejärjestelyjä varten tarvittavista luvista. Meidän toimestamme urakka sujuu loistavalla tavalla, ja talon asukkaille sekä ohikulkijoille aiheutuvat haitat pysyvät mahdollisimman pieninä.

Lumen pudottaminen katolta

Muista tarkkailla lumen määrää, koostumusta ja jakautumista

Lunta sataa maassamme joka vuosi. Lunta ei kuitenkaan kerry joka talvi katolle samalla tavalla. Katolle satavan lumen määrässä on alueellisia vaihteluita, mutta riippuu myös katosta, kuinka paksu lumikerros sille jää. Siihen, kuinka paljon lunta talon katolle kertyy, vaikuttaa esimerkiksi vesikatteen materiaali. Tiilikaton karheus pitää lumet paremmin paikoillaan kuin peltikaton liukas ja tasainen pinta. Myös bitumikatoille tapaa kertyä lunta peltikattoja enemmän. Myös katon muoto ja kaltevuus sekä rakennuksen sijainti vaikuttavat siihen, millaista lumitaakkaa katon rakenteet joutuvat kannattelemaan. Tasakatto on ongelmallinen. Tasaiselle katolle voi kertyä lunta yli riskirajojen sellaisenakin talvena, kun muut katot voivat huokaista helpotuksesta.

Tasakatolta voidaan joutua pudottamaan myös pakkaslunta. Pakkaslumi on suhteellisen vaaratonta, sillä se painaa monta kertaa vähemmän kuin suojalumi. Suojalumen paino voi saada katon jopa sortumaan, joskin kyseessä on silloin useimmiten jokin piharakennus, kuten lato, navetta tai varasto. Piharakennukset rakennetaan usein kevyemmällä tavalla kuin asuinrakennukset, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö asuinrakennuksenkin katto olisi vaarassa vaurioitua suojalumen rasittaessa sen rakenteita. Katto voi muun muassa painua notkolle ja vaatia oikaisua, tai se saattaa alkaa vuotaa.

Lisäksi kannattaa seurata lumen jakautumista. Lumimassat saattavat liikkua katolla tuulen vaikutuksesta, ja sen seurauksena katolle voi syntyä toispuoleista rasitusta. Sekin on melko tyypillistä, että lumi kerääntyy katon jiirien eli sisätaitteiden päälle. Jiiri on tuolloin vaarassa vaurioitua ja alkaa vuotaa.

Jos katolla on paksu kerros suojalunta tai lumi on jakautunut katolle epätasaisesti, kannattaa katto pelastaa vähentämällä lumimassoja katolta. Lumenpudotus on väärä paikka säästää, joten älä kiipeä katolle omin päin – varsinkaan, jos työ ei ole sinulle entuudestaan tuttua eikä sinulle ole työparia ja kunnollisia työturvallisuustuotteita. Jos lumen pudotus menee tavalla tai toisella metsään, voi lopputulos olla paljon kattolumitöiden teettämistä hintavampi katon korjauslasku – puhumattakaan siitä, että saatat loukata itsesi. Ole siis kaukaa viisas, ja tilaa lumenpudottajat tiilikatolle, peltikatolle tai bitumikatolle meidän kauttamme.

Kattovuoto on vain yksi kattolumen aiheuttamista ongelmista

Kattovuoto, notkolle painunut katto ja katolta irronneet kattotarvikkeet ovat esimerkkejä ongelmista, joita kattolumi voi aiheuttaa. Katon saumat tai jiirit voivat alkaa vuotaa, jos katolla on runsaanpuoleisesti lunta. Kattovuotojen vaaraa pahentaa se, jos yläpohjan läpi pääsee karkuun paljon lämpöä, eli jos katto kärsii lämpövuodoista. Karkuun päässyt lämpö sulattaa katolla olevaa lunta, joten lumen alla saattaa olla kerros vettä. Vesi saattaa alkaa tihkua läpi lumen painon rasittamista saumoista ja jiireistä. Lämpövuodot paljastuvat katolla olevien lumettomien laikkujen ja katon reunalle syntyvien jääpuikkojen ja jääpaanteiden ansiosta, ja siihen voidaan puuttua tuomalla katon alle lisää eristeitä. Katon läpi vuotava vesi ei ole leikin asia, sillä se saattaa kastella katon rakenteet ja eristeet. Vuotovedet voivat aiheuttaa muun muassa laho- ja homevaurioita.

Lisäksi lumen paino rasittaa katon läpivientejä ja erilaisten kattotuotteiden, kuten kattoturvatuotteiden ja vesikourujen, kiinnikkeitä. Läpivienti voi alkaa vuotaa. Varsinkin piipunjuurivuodot ovat tyypillisiä ongelmia, joita kevään tullen katoilta havaitaan. Löystyneiden kiinnikkeiden takia kattotikkaat ja muut kattotuotteet saattavat pudota katolta keväällä alas valuvan lumen kanssa. Lumiesteillä voidaan hillitä lumen liikkeitä ja estää lunta irrottamasta kattotikkaita tai esimerkiksi vesikouruja, mutta jos katolta on tulossa alas iso määrä lunta, saattaa se irrottaa lumiesteetkin mukaansa. Katolta alas putoava lumi voi aiheuttaa vaaratilanteita, mutta se on entistä vaarallisempaa, jos sen seassa on painavia kattotuotteita.

Lumen pudotus omakotitalon, kerrostalon tai muun kiinteistön katolta ehkäisee monet katon talvella kokemat vauriot. Lisäksi katon reuna kannattaa varustella lumiesteillä. Rakennusmääräysten mukaan katto ei saakaan jättää lumiesteittä, jos sen kaltevuus on vähintään 1:8. Erilaisia kattovuotoja ja kattotarvikkeiden irtoamista voidaan ehkäistä myös tarkastamalla tasakaton, aumakaton, pulpettikaton ja harjakaton kunto loppusyksystä. Tarkastuksen perusteella erilaisten kattotarvikkeiden kiinnikkeet voidaan tarvittaessa kiristää ja ruuveihin tai läpivienteihin voidaan tarvittaessa hommata paremmat tiivisteet. Syystarkastuksen yhteydessä tarkastetaan myös kaikkien saumojen ja jiirien kunto. Mitä tiiviimmässä kunnossa ne ovat, sitä varmemmin katto säilyy tiiviinä ja vedenpitävänä kevääseen saakka. Jos olet tilannut meiltä kattosi syyshuollon eli katteen ja sadevesijärjestelmän puhdistuksen, saat kattotarkastuksen kaupan päälle – ilmaiset kattotarkastukset joka työtilauksen yhteydessä ovat olennainen osa liikeideaamme ja palvelukonseptiamme.

Hyvin suunniteltu on jo melkein tehty

Kattolumitöiden suunnitteleminen etukäteen varmistaa sen, että lumen pudotus katolta sujuu turvallisesti ja mutkattomasti. Otamme kaikki kulloinkin kyseessä olevaan urakkaan liittyvät riskit huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Mietimme, miten estää ketään joutumasta vaaravyöhykkeelle, montako henkilöä lumenpudotustöihin ja vaaravyöhykkeen valvontaan tarvitaan, ja mihin kohtaan pihaa lumet voidaan tiputtaa. Samalla voimme laskea kiinteän hinnan lumen pudottamiselle avaimet käteen -periaatteella.

Turvavaljaat ovat ehdoton edellytys

Kunnollisia työturvallisuustuotteita tarvitaan kaikissa huopa-, pelti- ja tiilikattotöissä, mutta erityisen tarpeellisia ne ovat silloin, kun pitää liikkua jäisellä katolla ja pudottaa sieltä suuria määriä lunta. Tottuneinkin kattoammattilainen saattaa liukastua ja pudota alas katolta, kun pudottaa lunta kaltevalta katolta. Katon ei tarvitse edes olla kalteva, jotta horjahtamisvaara on olemassa. Jopa tasakatolta saattaa pudota, kun lykkää lumikuormaa laidan yli. Meidän kattoammattilaisemme varustautuvat turvavaljailla ja turvaköysillä myös suorittaessaan tasakaton kattolumitöitä. Minimimäärä kattolumitöihin on kaksi henkilöä. Urakka sujuu turvallisemmin ja nopeammin, kun lumenpudottajia on ainakin kaksi. Isommassa kohteessa lumityöntekijöitä on tietenkin enemmän, ja osa saattaa olla valvomassa pihaa ja ohjaamassa liikennettä.

Omakotitalon lumitöissä ei parane toimia hätiköidysti

Hätiköinnistä ei yleensäkään seuraa mitään hyvää. Myös kattolumitöissä maltti on valttia. Emme tarkoita sitä, että kupeksisimme turhia, vaan sitä, että suunnittelemme lumityöt huolella ja etenemme suunnitelmien perusteella hallitusti ja harkitusti. Katolta putoava lumi voi rikkoa pihalle pysäköidyn auton tuulilasin tai esimerkiksi terassin ylle rakennetun katoksen, joten lunta ei heitellä sinne sun tänne. Lisäksi maltamme eristää työskentelyalueen ja valvoa sitä estääksemme ohikulkijoiden ja eläinten pääsyn vaaralliselle alueelle.

Lumenpudotus omakotitalon katolta voi myös rikkoa kattoa – rikki voivat mennä erilaiset tiivisteet tai jiiri, minkä lisäksi kattotiiliä voi irrota tai peltikaton maalipinta vaurioitua. Me osaamme ottaa huomioon kaikki vaarat ja toteuttaa lumityöt kattoa vaurioittamatta. Koska jätämme katolle hieman lunta, pehmentää se lapioiden iskuja, eivätkä ne ulotu katteeseen asti – se on yksi onnistuneiden lumitöiden salaisuuksista.

Kerrostalon kattolumityöt vaativat useamman henkilön työpanoksen

Omakotitalon lumenpudotus saattaa onnistua kahden lumenpudottajan voimin, mutta kerrostalon kattolumityöt vaativat isompia järjestelyjä ja useamman henkilön työpanoksen. Katolta lunta luovien heppujen lisäksi tarvitaan valvojia, jotka estävät sivullisia pääsemästä työskentelyalueelle. Lisäksi saatetaan tarvita liikenteenohjaajia, jos lumenpudotustyöt häiritsevät ohi kulkevaa liikennettä. Jos tontilla ei ole tilaa katolta pudotettaville lumille, tarvitaan myös kuorma-autoa kuljettajineen. Lisäksi meidän on tuotava paikalla henkilönostimet tai nostinkoriautot, joiden avulla on helppo pudottaa lunta myös korkeiden rakennusten katolta. Voimme sopia tekevämme kerrostalon lumenpudotustyöt myös yöaikaan. Öisin liikenne yleensä rauhoittuu, joten operaatio aiheuttaa vähemmän ruuhkaa ja häiriötä.

Lumenpudotuksen hinnasta saa selvyyden ottamalla yhteyttä

Maasta käsin toteutettavaan lumen pudottamiseen suunniteltu kattokola ei välttämättä ole hyvä idea. Koska maasta käsin toimiva lumenpudottaja ei näe, mihin osuu, ja kuinka lähellä katteen pintaa kola käy, katto saattaa vaurioitua. Katon pinnoitteeseen voi tulla vaurioita, tai esimerkiksi jokin IV-putki saattaa irrota tai alkaa vuotaa. Emme siis voi suositella tällaista välinettä. Katolta ei ole tarkoitus poistaa kaikkia lumia, vaan katolle on hyvä jättää noin vaaksan paksuinen suojaava ja eristävä lumikerros. Ammattitaitoisten lumenpudottajien toimesta katto ei vaurioidu eikä muitakaan vahinkoja synny. Urakka on ohi nopeimmillaan muutamassa tunnissa, ja sen jälkeen ei tarvitse olla huolissaan katon painumisesta tai muista lumikuorman aiheuttamista ongelmista.

Lumenpudotuksen hinta selviää ottamalla yhteyttä ja kertomalla lisää siitä, millainen kohde on kyseessä. Tarvittaessa tulemme paikan päälle arvioimaan katon kaltevuuden, lumen määrän ja muut lumenpudotuksen hintaan vaikuttavat tekijät. Laskemme, kuinka monta työntekijää tarvitaan, ja kuinka monta tuntia heiltä urakkaan kuluu. Tarkistamme, tarvitaanko samalla jäänsulatusta katolta. Näiden seikkojen perusteella voimme laskea kiinteän ja lopullisen hinnan kattolumitöistä. Omakotitalon tai vapaa-ajan katolla tehtynä urakka oikeuttaa kotitalousvähennykseen – kun ottaa huomioon tämän seikan ja hintojemme ehdottoman kilpailukykyisyyden, voi hyvällä syyllä sanoa, että kaikkien kattojen lumen pudotukset kannattaa tilata tästä osoitteesta!

Panosta turvallisuuteen ja hanki lumiesteet katolle

Tiilikaton, huopakaton tai peltikaton reunalle asennettavat lumiesteet estävät lumikuormaa putoamasta yht’äkkiä alas katolta. Rakennusmääräysten mukaan lumiesteet tulee asentaa ainakin kaikkien oviaukkojen ja oleskelualueiden yläpuolelle, mutta suosittelemme asennuttamaan ne koko lappeen mitalle. Lumiesteet kestävät paremmin, kuin rasitus levittyy tasaisemmin. 1:8 on maaginen luku: jos katon kaltevuus on tämän verran tai enemmän, on lumiesteet pakko hankkia katon reunalle. Määräykset koskevat myös bitumikattoja, vaikka ne pääsääntöisesti pitävätkin lumet hyvin paikoillaan karheutensa ansiosta.

Lumiesteitä tarvitaan pihamaan turvallisuuden vuoksi. Kun lumimassat eivät uhkaa pudota katolta kenenkään niskaan, on rakennuksen ympäristössä turvallisempaa liikkua. Lumiesteiden ansiosta katon varusteetkin pysyvät paremmin paikoillaan. Kun lumimassa ei äkkiarvaamatta putoa alas katolta, eivät lapetikkaat, aurinkopaneelit ja muut katon varusteet ole niin suuressa vaarassa irrota ja pudota alas lumen mukana.

Jos lumiesteitä ei vielä ensinkään ole, poikkeuksellisen runsasluminen talvi pudotti lumiesteet katolta tai lumiesteet ovat ruosteiset ja vääntyneet, ota yhteyttä katonkorjaus- ja -huoltopalveluumme. Asennamme kaikenlaiset lumiesteet, myös lumiaidat, ja teemme kaikki niiden vaatimat korjaukset. Tarvittaessa kiinnitämme lumiesteet takaisin katolle tai uusimme ne kokonaan. Myös lumiesteiden kunto ja niiden kiinnitykset pitää tarkastaa kahdesti vuodessa, sillä näin lumiesteet voidaan huoltaa tai korjata ajoissa. Tämä kuuluu muun muassa katon kevät- ja syyshuoltoon, jos tilaat ne kauttamme.

Jäästä eroon kuumalla vesihöyryllä

Jääpuikot ja katon reunalla kiikkuva jää saattavat aiheuttaa onnettomuuksia alas pudotessaan. Jäästä on monenlaista haittaa myös itse katolle, sillä jää saattaa vaurioittaa katon saumoja tai johtaa kattovuotoon. Jään poisto katolta kuuluu meidän laajaan palveluvalikoimaamme, joten ota yhteyttä myös jään poiston tiimoilta. Mahdolliset jääpuikot katkotaan käsityönä pitäen huolta siitä, etteivät jäänsirut osu kenenkään silmiin, mutta katolla tai katon sadevesijärjestelmässä oleva jää sulatetaan kuumalla vesihöyryllä. Höyrysulatus on monta kertaa parempi keino jään sulatukseen kuin esimerkiksi jään hakkaaminen terävillä työvälineillä, sillä kuuma höyry ei vahingoita kattoa, ja hyvää jälkeä syntyy nopeasti. Vesihöyry ei myöskään kuormita ympäristöä.

Kattojää ei ole vaaratonta silloinkaan, vaikka se ei uhkaisi ohikulkijoiden henkeä ja terveyttä. Katon reunalle kasvava jäävuori voi estää uusien sulamisvesien reitin vesikouruihin. Katon saumat voivat pettää, jos katolle syntyy sulamisvesilammikoita. Katon lisälämmöneristys voi olla paikallaan, jos talon katolla on jäätä ja jääpuikkoja joka talvi. Katolla oleva jää kertoo siitä, että katon läpi karkaava lämpö on sulattanut lunta altapäin. Vesikatto ei eristä lämpöä; katse on käännettävä yläpohjan lämpöeristeisiin, esimerkiksi puhallusvilloihin. Eristeiden lisääminen katon alle onnistuu yleensä hyvin helposti ja nopeasti. Vain poikkeustapauksissa on suunniteltava esimerkiksi katon korotusta, jotta uusi kerros eristeitä mahtuisi paikalleen ilman, että katon tuuletustila kävisi liian matalaksi.

Sadevesijärjestelmän sähköistäminen?

Jäätä voi esiintyä myös ojarummuissa, räystäskouruissa, alastuloputkissa tai kattokaivoissa. Kuuma vesihöyry on vastaus kaikenlaisen jään sulattamiseen. Vesikourujen jäätyminen johtuu siitä, että kaikki vesi ei ole päässyt poistumaan kouruista ennen pakkasten alkamista. Kyse voi olla vääränlaisista kaadoista tai esimerkiksi siitä, että roskat ovat jääneet poistamatta kouruista, ja ne ovat nyt estäneet sitä vetämästä. Jos kattokaivot eivät vedä, on silloinkin kyse yleensä roskista. Jotta sadevesijärjestelmä vetäisi kaikkina vuodenaikoina eikä menisi tukkoon, tulisi se puhdistaa sekä keväällä että loppusyksystä. Samalla tehty huolellinen kuntotarkastus paljastaa, onko sadevesijärjestelmässä jotain rakenteellista vikaa tai muuta kunnostettavaa. Tutkimme sadevesijärjestelmäsi kunnon jokaista saumaa ja kiinnikettä myöten jokaisen kattotyön yhteydessä, eikä siitä edes veloiteta erikseen.

Ehjäksi ja siistiksi todetun sadevesijärjestelmän veto voidaan taata sähkökäyttöisellä sulanapitojärjestelmällä. Kouruissa olevat sulanapitokaapelit ja kattokaivoihin asennettavat lämpövastukset ehkäisevät tehokkaasti jään syntymistä. Samalla estetään kattovuotoja, joita kattokaivojen jäätyminen voi aiheuttaa, sekä pihan ja ulkoseinien kastumista, joita umpeen jäätynyt vesikouru voi saada aikaan. Jos ulkoseinä pysyy kosteana pitkiä aikoja putkeen, se saattaa alkaa rapautua, lahota tai kasvaa hometta.