KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Korjaamamme tiilikaton alla on turvallista asua

Tiilikatto on sen verran painava katto, ettei se tempaudu tuulen mukaan, eikä tilikaton alla tule kuuma kesähelteilläkään. Tiilikaton valitsemisessa on monia hyviä puolia, eikä niistä vähäisin ole se, että tiilikatto on hyvin pitkäikäinen. Vaikka betonitiilikatto on hyvin edullinen katto, kestää se noin seitsemän vuosikymmentä. Savitiilikatto yltää vielä kolmisenkymmentä vuotta pidempään suoritukseen. Tiilikatto voi kuitenkin muuttua huonokuntoiseksi jo paljon aiemmin, ellei sitä huolleta tiilikaton oman huolto-ohjelman mukaisella tavalla. Säännöllinen huolto ja katon kunnon seuraaminen uusien korjaustarpeiden varalta ovat pitkäikäisen ja kustannustehokkaan tiilikaton salaisuudet. Meiltä saat kaikki tiilikattotyöt aina katon pesusta ja puhdistuksesta kokonaisiin tiilikattoremontteihin. Tarjoamme asiantuntevaa apua nopealla aikataululla, tarvitsitpa sitten kattovuodon korjaajaa tai uutta tiiltä rikkinäisen tilalle. Korjaamme myös katon varusteet, jos vaikka vesikouru vuotaa tai lumi repi kattotikkaat irti katosta. Ota yhteyttä vaikka heti, ja kerro lisää siitä, miten sinun omakotitalosi, mökkisi tai muun rakennuksesi tiilikattoa pitäisi korjata!

Kattokorjaus hinnoitellaan kilpailukykyisesti tekemämme alkukatselmuksen perusteella. Teemme tällaisen alkutarkastuksen lähes aina, sillä katon korjaus on sen verran monipuolinen kokonaisuus, että sille on paha laskea kiinteähintaista tarjousta sokkona. Paikan päällä tehdyn arviointikierroksen perusteella osaamme laskea katonkorjaukselle urakkahinnan, ja asiakas voi sen jälkeen halutessaan hakea sille kauttamme rahoitusta. Omakotitalon ja kesämökin katon paikkaukset ja muut kattokorjaukset voi vähentää verotuksessaan, sillä kuulumme ennakkoperintärekisteriin, joka onkin kotitalousvähennyksen saamisen edellytys.

Maksuton kattotarkastus on kattopalvelumme helmi. Emme vain saavu korjaamaan kattovuotoa, uusimaan kattoluukkua tai asentamaan harjatiilituuletinta, vaan teemme joka kerta koko kattokokonaisuuden veloituksettoman tarkastuksen. Kattoon ei jää mitään huonokuntoista kohtaa eikä mikään huollontarve jää huomaamatta, kun me olemme asialla – sen verran tarkkasilmäisesti me tiilikaton kunnon käymme läpi. Tarkastetun ja asianmukaisesti huolletun ja tiivistetyn katon alla on turvallista asua.

Tiilikaton korjaus

Aluskatteeton yläpohja vaarassa vaurioitua

Omakotitalon tai muun rakennuksen tiilikaton alle saattaa päästä vettä useaankin otteeseen katon 70–100-vuotiaan käyttöiän aikana. Ole valmis, ja hanki tiilikaton alle aluskate tai korjauta vanha aluskate vedenpitäväksi. Meidän asentamamme aluskate on juuri oikealla kireydellä, se on valittu katon kaltevuuden ja muiden erityispiirteiden mukaan ja mitoitettu jetsulleen oikein, ja sen materiaali on tarpeeksi laadukas kestääkseen vähintään sen, mitä vesikatekin.

Aluskatteen toimintaperiaate on mitä nerokkain, sillä tämä heti vesikaton alla oleva, vedenpitävä kerros ohjaa kaikki vesikatteen läpi tulevat vedet katon räystäille. Aluskate toimii parhaiten, kun se nostetaan läpivientejä vasten ja pingotetaan kauttaaltaan niin tiukalle, ettei se pussita. Tämän lisäksi aluskate nopeuttaa katon alle asunnon sisäpuolelta nousseen kosteuden haihtumista. Nykyaikaiset aluskatteet ovat hengittäviä, ei rakennuksen sisältä kohoava vesihöyry pääsee niiden läpi – vaikka ulkopuolelta tuleva kosteus pysyykin tiukasti välikaton ulkopuolella. Aluskatteet ovat tänä päivänä varsin kestäviä, mutta jos reikä siihen kuitenkin repeää, on aluskate uusittava joko kokonaan tai vähintäänkin reikäisten kohtien osalta. Vaihtotyö edellyttää vesikaton purkamista, sillä aluskatetta ei voi purkaa alakautta. Vaikkei aluskatteen vaihto olekaan ohi sormia napsauttamalla, kannattaa se ensi tilassa teettää, jotta yläpohja olisi turvassa kattovuodoilta ja katon vesivahingoilta. Kosteuden päästessä katon alle voidaan joutua tekemisiin sekä laho- että homevaurioiden kanssa.

Aluskatteen voi odottaa kestävän ilman vaurioita yhtä kauan kuin vesikatteenkin, jos linnut eivät pääse nokkimaan aluskatetta, eikä aluskatteen päällä ole seisovaa vettä tai pitkäaikaista kosteutta esimerkiksi aluskatteen päälle päässeisiin roskiin sitoutuneena. Tiilikaton tuuletusaukot kannattaakin tiivistää aluskatteen suojaamiseksi, ja aluskate kannattaa kuntotarkastaa puolen vuoden välein. Jos aluskatteen päälle on päässyt roskia, on ne poistettava, vaikka senkin vaatii tiilikaton osittaista purkamista.

Tiilien uusiminen yleinen tiilikaton tiivistys

Jokaiselta tiilikatolta löytyy joskus haljenneita ja hajonneita tiiliä. Tällainen tiili on paras vaihtaa uuteen, sillä tiilen kappaleiden liimaaminen on turhaa – melkeinpä turmiollista. Liimattu ja kokoon kursittu kattotiili hajoaa kohta uudelleen, sillä liimaukset eivät kestä katon kosteissa olosuhteissa. Kattotiilet halkeilevat varsinkin talvisin. Kevättarkastus tuo lumen alla olleet rikkinäiset tiilet esiin, joten rikkinäisten tiilien vaihto on yleinen kevättyö. Ota yhteyttä tällaisenkin kattokorjauksen tiimoilta, niin tulemme vikkelästi vaihtamaan tiilet uusiin ja suorittamaan koko katon kuntotarkastuksen voidaksemme havaita mahdolliset muut katon kuntoa koettelevat ongelmat. Talvi ja talven lumet ovat voineet saada katon jiirit vuotamaan tai esimerkiksi kattosillan kiinnitykset löystymään.

Miksi kattotiilet hajoavat talvella? Kyseessä on ilmiö nimeltä pakkasrapautuminen. Kun kosteus jäätyy tiilen huokosissa, tiilen rakenne kärsii, ja lopulta tiili saattaa hajota. Varsinkin vanhat tiilet kärsivät pakkasrapautumisesta ja sen seurauksista. Pakkasrapautumista voi kuitenkin torjua ja hillitä. Koska runsaasti kosteutta sitovat sammalet pahentavat tiilien rapautumista, kannattaa sammalet poistaa katolta. Sammalentuhoaineiden avulla saadaan pois myös tiilien sisään tunkeutuneet juuret. Sammal lähtee pois tiiliä rikkomatta, kun sitä ei poisteta mekaanisesti vaan kemiallisesti. Vanhojen ja huokoiseksi muuttuneiden kattotiilien lisääntyneen vedenimun voi lopettaa pinnoittamalla betonitiilet uudestaan, tai suorittamalla savitiilikaton suojakäsittelyn. Katon suojakäsittely kyllästää savitiilet, ja saa ne hylkimään sammaleita paremmin.

Tiilikaton vesivuoto voi johtaa sisäilmaongelmiin

Aluskate voi estää katon vesivahingon, jos tiilikatto vuotaa tiilien välistä tai puuttuvien tiilien kohdalta. Jos aluskate ei enää toimi, eli se on rikki ja päästää vedet lävitseen, kastuvat katon rakenteet ja yläpohjan lämmöneristeet. Puuosat voisivat kastumisen seurauksena alkaa lahota ja eristevillat tai eristelevyt ruveta homehtumaan. Homevauriot yläpohjassa alkavat ennen pitkää vaikuttaa myös asunnon sisäilman laatuun.

Kaikenlaisten tiilikattovuotojen korjaaminen lähtee katon tarkastuskierroksesta, minkä perusteella selviää, kuinka katon korjaamisen suhteen kannattaa edetä. Voi olla, että katto on paras purkaa ja uusia, mutta sellaisessa tilanteessa puhutaan joko pahoin vaurioituneesta tai todella vanhasta tiilikatosta. Kattovuoto ei läheskään aina johda tarpeeseen teettää kattoremonttia, vaan katto voidaan laittaa kuntoon erilaisten täsmäpaikkausten ja -tiivistysten avulla. Jos aluskate on vielä kunnossa, ei tarvita kuin vesikatteen tiivistys. Jotta kattovuotojen korjaamisesta olisi mahdollista selvitä mahdollisimman huokeasti, kannattaa katto tarkastaa puolen vuoden välein. Näin kaikenlaisiin korjaustarpeisiin on mahdollista puuttua jo aikaisessa vaiheessa, parhaimmillaan jo siinä vaiheessa, kun vesi ei ole vielä päässyt katon alle.

Koska kannattaa teettää tiilikattoremontti?

Tiilikaton käyttöikä on noin 70 vuotta, jos kyseessä on betonitiilikatto – mutta jos katollesi on ladattu savitiiliä, kestää katto arviolta sata vuotta. Kun mietitään katon uusimista, ei pidä kuitenkaan keskittyä katon ikään, vaan arvioida katon kuntoa kriittisesti. Kattovuodot ja muun muassa katon huoltamatta jättäminen voivat saada katon kunnon heikkenemään niin radikaalisti, että katto onkin uusittava jo 30- tai esimerkiksi 40-vuotiaana. Käynti katolla paljastaa, onko kattoremontti jo kolkuttelemassa ovelle. Mitä enemmän katolla on rapautuneita ja huonokuntoisia tiiliä, sitä kyseenalaisempi on sen tiiveys. Jotta kattorakenteet eivät kastuisi, kannattaa kattotiilet uusia niin sanotusti hyvän sään aikana.

Myös aluskatteen kunnon heikkeneminen voi kustannussyistä johtaa ennenaikaiseen kattoremonttiin. Tiilikaton aluskatetta ei voida paikata, vaan haurastunut aluskate on uusittava joko kokonaan tai vähintäänkin huonokuntoisten kohtien osalta. Jotta aluskate voidaan purkaa ja uusia, on kattotiiliä purettava. Kun aluskate on vaihdettu, kannattaa vielä kerran miettiä, kannattaako vanhat kattotiilet enää asentaa takaisin katolle. Jos tiilillä ei ole edessään enää kovin pitkää elinkaarta, voi taloudellisesti ajateltuna olla järkevintä uusia samalla kertaa myös kattotiilet.

Arvioimme aina sitä, mikä on asiakkaan kannalta paras ja taloudellisesti ajateltuna järkevin tapa toimia. Joskus asiakas on tilannut meiltä katon paikkauksen ja maalauksen, mutta huomaamme, että osittainen kattoremontti maksaisi suurin piirtein saman verran, mutta antaisi huomattavasti pidempiaikaisemman hyödyn. Katon tiivistys, kattopesu ja tiilien pinnoitus pidentäisi kattotiilien elinkaarta ehkä 30–40 vuotta, mutta jos melkein samalla hinnalla katolle voitaisiin vaihtaa uudet kattotiilet, joilla on edessä jopa 70-vuotinen elinkaari, emme jätä mainitsematta tästä asiakkaalle.

Osittainen kattoremontti tarkoittaa siis pelkkien kattotiilien vaihtamista. Sen ehdoton edellytys on se, että aluskate on timanttisessa kunnossa, ja ettei katon rakenteissa ole kosteuden tai esimerkiksi ylikuormittumisen aiheuttamia vaurioita – muussa tapauksessa on paras suorittaa perinteinen kattosaneeraus kattorakenteiden kunnostamisineen ja aluskatteen vaihtoineen.

Haluan uusia tiilikattoni; tarvitsenko rakennuslupaa?

Kaikenlaisissa kattoremonteissa kannattaa luottaa meidän ammattitaitoomme ja asiantuntemukseemme. Katto kuin katto tulee uusittua, kun ansioituneet ammattilaisemme ryhtyvät toimeen. Uusimme kerrostalojen, rintamamiestalojen, luhtitalojen, mummonmökkien ja kaikkien muiden erilaisten rakennusten katot. Jos katolla on aiemmin ollut vaikka peltikate, voidaan sille yleensä asentaa tiilikate, mutta se edellyttää rakenteiden vahvistamista – onhan tiilikatto paljon peltikattoa painavampi. Katon muotoakin voidaan muuttaa; tasakatosta voidaan tehdä satulakatto. Uusi katto saa viimeisen silauksen uusista läpivienneistä, kuten uudesta kattoikkunasta ja uusituista kattoturvatuotteista.

Toimivampi, turvallisempi ja paremmin omia toiveita vastaava katto on vain yhden yhteydenoton päässä! Jotkin muutostyöt tosin vaativat rakennus- tai toimenpidelupaa. Tarjoamme apuamme myös lupien kanssa säätämiseen. Luvissa on alueellisia eroja. Tiukimmillaan jopa katteen värin vaihtaminen edellyttää toimenpidelupaa. Katemateriaalin tai kattomuodon vaihtoon pitänee myös hankkia toimenpidelupa. Katon korotukseen tarvitaan rakennuslupa. Tavallinen kattoremontti ei vaadi rakennuslupaa tai toimenpidelupaa – tällaisien lupien kanssa pitää askaroida vain silloin, jos katon ulkomuotoa on tarkoitus muuttaa ja päivittää.

Kattotarvikkeet voivat aiheuttaa huolta – ota silloinkin yhteyttä

Korjaamme, asennamme ja uusimme myös tiilikaton kattotarvikkeet. Tiilikatolta pitää löytyä ainakin vesikourut, joiden avulla sade- ja sulamisvedet saadaan ohjattua riittävän matkan päähän rakennuksesta. Ilman sadevesijärjestelmää salaojitus voisi kuormittua liikaa, ja maa rakennuksen ympärillä muuttua niin märäksi, että kellari ja perustukset kastuvat. Lisäksi tiilikatto pitää varustella ainakin vähimmäismäärällä kattoturvatuotteita. Kattotikkaiden ja talotikkaiden avulla nuohoojat, katon huoltajat ja esimerkiksi uudenvuodentaikoja tekevät henkilöt pääsevät nousemaan katolle turvallisesti. Riippuu katosta, tarvitaanko sille myös kattosiltaa, palotikkaita ja lumiesteitä. Me tunnemme rakennusmääräykset kuin omat taskumme, ja osaamme tarvittaessa tarjota kattoturvatuotevalikoiman täydentämistä. Toimestamme katolle voidaan asentaa myös aurinkopaneeleita, kattoikkuna tai vaikka radonimurin putki. Jos vesikourut, kattoturvatuotteet tai esimerkiksi kattoikkuna tarvitsevat korjaamista, ota yhteyttä.

Rännien korjaus pitää kosteusvauriot loitolla

Jos rännit vuotavat, ruostuvat tai putoavat alas katolta, ota yhteyttä tilanteen korjaamiseksi. Me saumaamme, paikkaamme ja uusimme kourut ja kiinnitämme lumen tai tuulen takia räystäältä irronneet vesikourut takaisin paikoilleen. Kourujen vauriot johtuvat usein ruosteesta tai jäästä. Ruoste saa kourut haurastumaan ja reikiintymään, ja jää aiheuttaa vääntymistä, kaatojen pilalle menemistä sekä saumavuotoja. Sekä ruoste- että jäätymisvauriot ovat ehkäistävissä kourujen säännöllisen huoltamisen avulla. Tiilikaton sadevesijärjestelmä kannattaa puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta roskat eivät jää aiheuttamaan tukoksia. Juuri tukossa oleviin tai heikosti vetäviin kouruihin jäävä seisova vesi aiheuttaa ruostumista ja jään muodostumista. Kahdesti vuodessa huollettu sadevesijärjestelmä vetää tasaisen varmasti läpi vuoden, eikä ulkoseiniin tai talon alapohjaan muodostavista kosteusvaurioista ole pelkoa.

Kattotikkaat takaisin katolle ja läpiviennit tiiviiksi

Me korjaamme vuotavat läpiviennit ja kiinnitämme tuulen irrottamat kattotikkaat takaisin tiilikatolle. Savupiippu, kattoikkuna tai esimerkiksi viemärintuuletusputki voi alkaa vuotaa, sillä se on pohjimmiltaan katossa oleva reikä. Jos sen suojapellitykset vääntyvät ja tiivisteet haurastuvat, voivat sade- ja sulamisvedet päästä katon alle läpiviennin kohdalta.

Niin kovat tuulet kuin kattoa pitkin valuvat lumimassat voivat irrottaa katosta erilaisia kattotarvikkeita. Samalla syntyy vaurioita myös kattoon, mikä on uhkaavien tiiviysongelmien takia pian paikattava. Kattotarvikkeet pysyvät paremmin kiinni katossa, jos niiden kiinnitykset tulevat tarkistettua ja tarvittaessa kiristettyä puolen vuoden välein. Samalla kertaa on hyvä tarkastaa kaikkien katon läpivientien tiiviys ja niiden suojapellitysten kunto.

Näin savupiippu ei ole rakennuksesi murheenkryyni

Kuten edellä todettiin, voi piipunjuuri alkaa vuotaa, ja sen tiiviys on siksi hyvä tarkastaa puolen vuoden väliajoin. Savupiipun suhteen voi esiintyä muitakin ongelmia kuin uhkaavia vesivuotoja ja kosteusvaurioita, sillä hormin rapautuminen on paloturvallisuusriski. Savuhormiin pääsevä kosteus rapauttaa hormia, kun se pakkasilla jäätyy. Lopulta hormissa on isoja koloja ja halkeamia, joista savukaasut ja lämpö voivat karata, ja joihin voi varastoitua nokea. Jos noki syttyy palamaan, voi palo levitä tuossa tuokiossa rakennuspaloksi, joten rapautunut hormi kannattaa kunnostaa pikimmiten. Hormin sisäpuoli saadaan jälleen ehjäksi ja tasaiseksi massaamalla eli pinnoittamalla hormi. Meidän asentamamme piipunhattu ja kattopeltiseppiemme kädenjälkeä olevat pellitykset estävät kosteutta enää vastaisuudessa pääsemästä hormiin sen kuntoa huonontamaan. Piipunhattu, piipunpellitykset sekä tietenkin säännölliset nuohoukset estävät savupiippua muuttumasta rakennuksen murheenkryyniksi!

Kattohuollot korvaamaton apua katon ylläpidossa

Tiilikatto säilyy hyvässä kunnossa lukuisia vuosikymmeniä, kun sitä huolletaan tasaisin väliajoin. Oikeilla välineillä, oikeilla metodeilla ja oikeilla kemikaaleilla toteutetut kattohuollot ovat kerrassaan korvaamaton apu katon ylläpidossa ja sen suojaamisessa erilaisilta rasituksilta. Tiilikatto ei vaadi kovin paljoa huoltotoimenpiteitä: riittää, että se puhdistetaan kahdesti vuodessa. Sammaleiden poisto, katon pinnoitus (tai katon suojakäsittely) sekä lumen pudotus tilataan tarpeen niin vaatiessa.

Luota kaikissa tiilikattohuolloissa meidän ammattilaisiimme. Teemme kattohuollot hyvällä hinnalla ja aukottomalla ammattitaidolla, eikä siinä vielä kaikki: jokaisen tiilikattohuollon yhteydessä teemme ilmaisen kattotarkastuksen, mikä auttaa sinua pitämään vielä parempaa huolta tiilikatostasi. Jos katolta tavataan muita huoltotarpeita tai jos kattoa on havaintojemme perusteella syytä jotenkin korjata, teemme kyseisistä töistä mojovan tarjouksen.

Miten huolehdin tiilikattoni puhtaudesta?

Tiilikatto on puhdistettava kahdesti vuodessa, jotta se ei alkaisi sammaloitua, ja helpoin tapa hoitaa tiilikaton puhdistus on ottaa yhteyttä palvelualttiisiin ammattilaisiimme. Tulemme harjaamaan omakotitalon, navetan tai esimerkiksi kesämökin tiilikaton puhtaaksi kaikista sille puolen vuoden aikana kertyneistä roskista, ja tyhjennämme yksin tein myös vesikourut roskista. Roskaiset vesikourut uhkaavat mennä tukkoon ja vaurioitua, joten keräämme niistä kaikki lehtitukkeet ja huuhtelemme ne lopuksi.

Myös tällaisen kevät- tai syyshuollon yhteydessä sinulle tarjotaan kattotarkastus, minkä lopputuloksen perusteella sinulle saatetaan suositella esimerkiksi sammaleiden poistoa. Sammalet syövät kattotiiliä ja pahentavat katon rapautumista, joten sammalet kannattaa siivota katolta.

Miten parannan katon rasituksensietokykyä?

Tiilikaton rasituksensietokykyä voi parantaa entisestään pinnoittamalla vanhan betonitiilikaton uudestaan. Uusi pinnoite saa katon hylkimään kosteutta ja sammaleita. Samanlainen apu saadaan savitiilikatolle, kun se suojakäsitellään. Suojakäsittelyä tarvitaan huomattavasti useammin kuin kattomaalausta eli katon pinnoitusta. Lisäksi kannattaa poistaa liiat lumet katon ja sen rakenteiden kuntoa rasittamasta.