KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Teemme peltikattoremontit kaikkialla Suomessa

Onko omakotitalon, rivitalon, piharakennuksen tai kesämökin peltikatto aika uusia? Uusi katto on huomattavasti luotettavampi suoja rakennukselle kuin vanha ja haurastunut peltikate. Uuden katon uudet ruuvit pitävät pellit tiukasti paikoillaan kovassakin tuulessa, eikä vesi pääse sisään saumoista tai vasta asennetuista läpivienneistä. Uusi peltikatto on komea katsella, ja nostaahan se myös koko kiinteistön arvoa. Huomionarvoista on sekin, että uusi katto antaa omistajalleen lisää vapaa-aikaa: uutta kattoa ei tarvitse huoltaa tai paikata läheskään niin paljon kuin vanhaa peltikattoa. Uuden katon uusi suojapinnoite hylkii likaa ja kosteutta, joten kestää kauan, ennen kuin ruoste saa otetta katosta. Jos katto vaurioituisikin myrskyssä tai lumitaakan aiheuttamien rasitusten alla, eli alkaisi vaikkapa vuotaa savupiipun kohdalta, huolehtisi uuden peltikaton alla oleva uusi aluskate kattorakenteiden kuivuudesta.

Pystysaumainen peltikatto tai esimerkiksi suuren suosion saavuttanut tiilikuvioitu peltikatto on hyvä katto moneen eri käyttötarkoitukseen. Peltikaton asennushinta on varsin edullinen, ja yksityisasiakas saa siitä vielä kotitalousvähennystäkin. Asennushinnasta tekee edullisen se, että kattopeltien asentaminen sujuu varsin vikkelästi, ja että kaikista laadukkaimmatkin kattopellit ovat huokeita hankkia. Peltikaton uusimiselle voi hakea kauttamme rahoitusta, mikä mahdollistaa kattoremontin maksamisen pois omaan tahtiin. Kaikki muutkin kattotyöt voi rahoittaa kyseisellä remonttilainalla – esimerkiksi peltikaton huoltomaalauksen ja muut peltikattohuollot. Huoltamaton peltikatto ei ole kovinkaan pitkäikäinen, mutta säännöllisesti huollettuna tämä edullinen katto kestää jopa 50 vuotta. Poikkeuksen sääntöön muodostaa konesaumakatto, mille voi odottaa jopa sadan vuoden käyttöikää. Kaikkiin peltikaton huoltoihin ja satunnaisiin kattokorjauksiin tulee mainio kylkiäinen. Aina kun liikumme katolla sitä kunnostamassa, tarkastamme koko katon kunnon ilman eri veloitusta. Tämän kattotarkastuksen perusteella kaikki vauriot tai haurastuneet kohdat tulevat havaittua ennen, kuin ne alkavat heikentää talon katon kuntoa.

Me toimimme kaikkialla Suomessa tehden kaiken kokoisten rakennusten kaikki kattotyöt. Saat luotettavan asiantuntevaa palvelua yhtä nopeasti ja joustavasti niin Pohjanmaalle kuin Pohjois-Savoon, joten laita yhteystietomme talteen. Kun asioit kanssamme, saat huolto- ja korjauspalvelua paikalle heti tarvitessasi. Rakennus on pian taas sateilta suojassa, ja jos katto on aika uusia, ei katon vaihtoonkaan mene kokeneilta ammattilaisiltamme kauaa.

Peltikattoremontti

Uusi peltikatto on kestävä, kaunis ja kiiltävä

Peltikaton uusiminen kannattaa, sillä katon vaihdon jälkeen sinun ei tarvitse olla huolissasi kattovuodoista tai esimerkiksi ruostevaurioista. Uusi katto on kestävä, kaunis ja kiiltävä – ja katon vaihto onnistuu kiinteällä sekä kilpailukykyisellä hinnalla. Katon uusimisen hinta lasketaan pian yhteydenottosi jälkeen. Tulemme paikan päälle arvioimaan katon koon, kattorakenteiden kunnon ja kaikki muut katon vaihdon hintaan vaikuttavat tekijät. Tämän alkukatselmuksen perusteella osaamme laskea kiinteän hinnan aaltopeltikaton, suorauraisen profiilikaton tai esimerkiksi konesaumakaton uusimiselle. Konesaumakaton hinta asennettuna on jonkin verran kalliimpi kuin tavallisten peltikattojen asennushinta, mutta konesaumakatto on miltei huoltovapaa ja se kestää kaksi kertaa sen, minkä tavallinen peltikatto. Näyttävää konesaumakattoa kannattaa siis ehdottomasti harkita.

Peltikatto kannattaa uusia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kuten kaikki muutkin katot. Kattoremonttia ei kannata jättää viime tippaan, sillä se saattaa kostautua. Kovin vanha katto saattaa vuotaa, ja siitä voi seurata katon vesivahinko. Laho- ja homevaurioiden korjaaminen sekä puurakenteiden ja eristeiden uusiminen nostaa kattoremontin kustannuksia. Katon rakenteiden kunnon tarkastaminen onkin yksi tärkeimpiä alkukatselmuksen aikana tehtäviä asioita. Katon rakenteiden kunto määrittää hyvin pitkälti sen, mikä on kattoremontin kesto ja mitä kattoremontti maksaa. Jos katon rakenteet ja peltikaton aluskate ovat todella hyvässä kunnossa, voitaneen katto uudistaa suorittamalla osittainen kattoremontti. Osittainen kattoremontti on kaikista edullisin tapa hankkia rakennukseen pätevä sateensuoja, sillä se tarkoittaa pelkkien kattopeltien vaihtoa.

Konesaumakatto on vain yksi vaihtoehto uudeksi katoksi

Paritalon, kesämökin tai esimerkiksi rintamamiestalon uusi peltikatto voi olla upea konesaumakatto, konesaumakattoa uskottavasti jäljittelevä lukkosaumakatto tai tiilikuvioitu, suoraurainen tai aaltokuvioitu profiilipeltikate. Aito konesaumakatto on niin kestävä ja luotettavasti vettä pitävä katto, että se voidaan asentaa loivemmalle katolle kuin mikään muu peltikate. Konesaumakatto ei tarvitse juurikaan ylläpitotoimia sata vuotta kestävän elinkaarensa aikana, ja se kruunaa rakennuksen kuin rakennuksen. Konesaumakaton upeaa pystysaumaista ulkonäköä jäljittelevä lukkosaumakatto ei ole yhtä tiivis kuin kaksinkertaisilla saumoilla ja katteeseen ”integroiduilla” eli kiinteästi saumatuilla läpivienneillä varustettu konesaumakatto. Lukkosaumakatto on myöskin huomattavasti lyhytikäisempi, mutta koska se on edullinen ja muutoin oikein pätevä katto, se on hyvin suosittu katto varsinkin omakotitaloissa.

Tiilikuvioitu teräspeltikatto on ajanut suosiossa aaltokuvioisen ja suorauraisen profiilikatteen ohi. Tiilikuvioitu profiilikatto näyttää tiilikatolta, mutta se on kevyempi, huokeampi ja helpompi hoitaa. Tiiliprofiilikate ei sammaloidu tai rapaudu kuten aito tiilikatto, mutta sen käyttöaika on parikymmentä vuotta lyhyempi. Noin viidenkymmenen vuoden käyttöaika on kuitenkin ihan hyvä saavutus katolle. Esimerkiksi bitumikaton odotettavissa oleva käyttöikä on paljon lyhempi: bitumikatto kestää 30–40 vuotta.

Kouliintuneilta asentajiltamme kaikki sujuu oikeaoppisesti

Ammattilaisillamme on pitkä kokemus peltikatoista ja niiden asentamisesta sekä uusimisesta. Osaamme suorittaa kaikenlaiset kattoremontit, myös sellaiset, joiden yhteydessä kattoa korotetaan tai muutetaan aiempaa kaltevammaksi. Tarvittaessa teemme katosta tiiviimmän ja paremmin tuulettuvan. Huomioimme katon aina kokonaisuutena, joten osaamme tehdä kaikki parannukset, joilla katosta saadaan toimiva ja pitkäkestoinen. Onko aikeissa teettää kattoremontti talvella? Ota silloinkin yhteyttä kattopalveluumme, sillä meille pienet pakkaset tai katolla oleva lumi ja jää eivät tuota ongelmia. Selviämme viimasta ja alhaisista lämpötiloista kerrospukeutumisen avulla, ja aivan ensimmäiseksi teemme lumenpudotuksen ja mahdollisesti tarvittavan jäänsulatuksen – ja jäähän sulatetaan ekologisesti ja tehokkaasti kuumalla vesihöyryllä. Myös asuinrakennuksen peltikatto voidaan vaihtaa talvella, sillä ulkokaton puuttuminen ei vaikuta asumislämpötilaan. Lämpö pysyy sisätiloissa yläpohjan eristeiden ansiosta. Jos eristeitä on pakko uusia kattoremontin yhteydessä, etenemme vähän kerrallaan, jotta lämpöä ei karkaisi harakoille. Joissain tapauksissa eristeitä kannattaa lisätä katon alle. Tiiviimpi katto tarkoittaa energiatehokkaampaa ja asuinkustannuksiltaan edullisempaa rakennusta, ja lämmön karkailun vähentäminen vähentää myös erilaisten kosteusvaurioiden riskiä. Varsinkin talvella välikatolle karkaava lämpö saattaa johtaa saumavuotoihin ja kondenssivesiongelmiin.

Välikaton tuulettuminen eli ilman vaihtuminen katon alla on tärkeää kondenssiveden aiheuttamien kosteusvahinkojen ehkäisemisessä. Eristeiden ja höyrynsulkujen ansiosta välikatolle ei nouse kovin paljoa kosteaa ja lämmintä ilmaa. Sen lämmön ja kosteuden, mikä katon alle kohoaa, on määrä poistua katon harjan tuuletusaukkojen kautta. Jos ilmanvaihto ei toimi odotetusti, voidaan katolle asentaa ilmanvaihtoputkia tai harjapeltituuletin. IV-putket ja alipainetuuletin vaativat läpivientien asentamista peltikattoon, mutta me osaamme asentaa ja eristää kaikki läpiviennit siten, etteivät ne muodostaa uhkaa katon ehjyydelle ja tiiviydelle. Kattoremontin yhteydessä uusittava aluskate hoitaa omalta osaltaan kondenssiveden ehkäisyä. Hengittävä aluskate tehostaa katon alapuolisten osien tuulettumista, sillä sen rakenne on sellainen, että vesihöyry pystyy sen läpäisemään. Hengittävä aluskate on kuitenkin toiselta puoleltaan todella tiivis ja vedenpitävä, joten se palvelee myös toista tarkoitusta, eli kattovuotojen aiheuttamien kosteusvahinkojen ehkäisemistä. Jos katto alkaa vuotaa harjapellin kohdalta tai jostain muusta kohtaa, aluskate ohjaa kaiken kosteuden pois. Vuotovedet päätyvät alaräystäille, eivätkä katon puurakenteet kastu lainkaan. Aluskate kuuluu tietenkin asentaa oikein päin, sekä juuri oikealle kireydelle – kun asialla ovat meidän asentajamme, kaikki sujuu oikeaoppisesti.

Peltikaton varustelu on tärkeä osa peltikattoremonttia. Pulpettikaton, aumakaton tai harjakaton varustelu tarkoittaa vähintäänkin sadevesijärjestelmän sekä katto- ja seinätikkaiden asentamista. Vanhat kattotarvikkeet voidaan asentaa takaisin katolle, jos ne ovat kaikin puolin hyväkuntoiset. Sadevesijärjestelmän käyttöikä on suurin piirtein sama kuin peltikatonkin, joten ne kannattaa yleensä uusia yhtä aikaa. Jos katon kaltevuus on 1:8 tai enemmän, tarvitaan katolle myös lumiesteet. Asiantuntijamme pitävät huolen siitä, että katolla on tarpeellinen määrä kattoturvatuotteita, ja että sadevesijärjestelmä on oikein mitoitettu. Katon varustelutasoa voidaan täydentää esimerkiksi aurinkopaneeleilla, kattoluukulla tai vaikka pieneläinesteillä.

Kattomaalaus vai osittainen katon vaihto?

Joskus omakotitalon, ulkorakennuksen tai vaikka kesämökin katto voidaan uudistaa poikkeuksellisen nopeasti ja edullisesti, eli tekemällä osittainen peltikattoremontti. Osittainen kattoremontti tarkoittaa sitä, että aluskatetta ei uusita lainkaan, vaan kattoremontissa keskitytään pelkkään vesikatteeseen – tässä tapauksessa pelkkiin kattopelteihin. Koska alus- ja vesikatteen tekninen käyttöaika on kutakuinkin sama, on osittainen peltikattoremontti mahdollinen vain poikkeustapauksissa. Ehkä aluskate on nuorempi kuin vesikate, tai ehkä vesikate on muuttunut huonokuntoiseksi etuajassa? Tällaisissa tapauksissa aluskate saattaa olla mahdollista jättää vaihtamatta.

Koska etsimme aina asiakkaan kannalta kustannustehokkaimmat tavat katon kunnostamiseksi, saatamme joskus suositella (osittaista) kattoremonttia katon maalauksen sijaan. Jos peltikate on iäkkäänpuoleinen ja siinä on paljon ruostetta, saattaa kattopeltien vaihto tulla taloudellisemmaksi. Vanha peltikatto pitäisi pestä ja tiivistää, kaikki ruostevauriot tulisi korjata, ja sitten katto olisi vielä maalattava – ehkä jopa kahteen kertaan. Tällä toimenpiteellä katon elinikää voitaisiin pidentää 10–20 vuodella. Osittainen peltikattoremontti on ohi nopeimmillaan jo parissa päivässä, ja uusilla kattopelleillä on edessään noin 50 vuoden mittainen elinkaari.

Kunnolliset kateruuvit ja säännölliset kattotarkastukset pitävät kattosi hyvässä iskussa

Jotta kattosi ei muuttuisi huonokuntoiseksi jo parikymppisenä, tulee kattoremontti suunnitella huolella, ja jatkossa katto pitää säännöllisesti kuntotarkastaa. Kattoremontin suunnittelu on erikoisalaamme – kerro meille kaikki toiveesi uuden kattosi suhteen, niin suunnittelemme kattoremontin niiden perusteella. Jokainen tekemämme kattoremontti toteutetaan avaimet käteen -periaatteella, eli palvelukokonaisuuteen kuuluu niin kattoremontin suunnittelu, rakennustelineiden pystytys, uusien materiaalien tilaaminen ja toimittaminen paikan päälle kuin myös loppusiivous ja purkujätteiden kuljettaminen pois pihasta. Peltikatteen materiaali voidaan kierrättää lähes loputtomiin, ja uusien metalliesineiden valmistaminen kierrätysraaka-aineesta on hyvin energiatehokasta.

Otamme kattoremontin suunnittelussa huomioon kaikki seikat, mitkä edesauttavat katon pitkäikäisyyttä. Katosta suunnitella sellainen, että vesi ja lumi eivät jäisi jumiin sen päälle kuormittaen tarpeettomasti kattoa. Otamme kattoremontin suunnittelussa huomioon myös sen, onko katon tuuletusratkaisuja syytä kehittää, tai pitääkö katosta tehdä tiiviimpi uusien eristeiden avulla. Kattopeltien asennuksessa käytetään korkealaatuisia kateruuveja, mitkä eivät lähde pois paikoiltaan kovimmillakaan tuulilla. Kateruuveilla asennetut kattopellit pysyvät paremmin paikoillaan kuin peltikattonaulat, sillä ne pureutuvat paremmin ruodelaudoituksiin, eikä puun kosteuseläminen saa niiden otetta herpaantumaan. Peltikattonaula saattaa alkaa aikanaan törröttää, ja silloin kattopelti lähtee helpommin irti tuulella. Jos naula ei ole paikoillaan, voivat sade- ja sulamisvedet päästää pellissä olevasta, tiivisteettömästä reiästä sisään katon alle.

Asiantuntemuksella asennettu peltikatto on tiivis ja kestävä, ja sellaisena se pysyykin, kunhan se tarkastetaan säännöllisesti. Olemme tässä tulleet asiakasta vastaan, sillä tarjoamme kaikkien kattotöiden yhteydessä koko peltikaton kunnon ilman eri veloitusta. Olipa kyse katon keväthuollosta, irronneen peltilistan kiinnittämisestä tai vaikkapa räystäskourujen saumaamisesta, tarkastamme koko katteen pinnan, kaikkien katon tarvikkeiden kunnon ja sen, onko katon alle päässyt kosteutta.

Kattosi kiittää puolivuosittaisista kattotarkastuksista

Monet katon vauriot voidaan estää, jos katto tarkastetaan puolen vuoden välein – ja loput vauriot voidaan hoitaa suorittamalla täsmäpaikkaus eli peltikaton osittainen korjaus. Täsmäkorjaukset onnistuvat nopeasti ja edullisesti, ja katto pysyy tasaisen hyvässä kunnossa. Kattoon ilmestyneen reiän paikkaus on helppo homma, jos reiästä ei ole vielä ehtinyt päästä kosteutta katon alle – ja esimerkiksi kattotikkaiden kiinnitysten kiristäminen on huomattavasti nopeampaa kuin jo maahan pudonneiden tikkaiden kiinnittäminen takaisin kattoon ja kattoon syntyneiden vaurioiden kunnostaminen.

Kattotarkastus edellyttää aina katon päälle kiipeämistä ja samalla käydään, aina kun mahdollista, myös katon alla. Kattotarkastuksen aikana kävelemme läpi koko katon pinnan varmistuaksemme siitä, että katto on varmasti ehjä, ja että kaikki saumat, liitokset ja läpiviennit ovat tiiviitä. Selvitämme myös katon maalipinnoitteen kunnon, sillä hyvässä kunnossa olevan maalipinnan avulla voidaan estää katon ruostuminen ja peltien kunnon heikkeneminen. Savupiipunkin ulkopuolista kuntoa tarkisteellaan, samoin räystäiden vesikouruja. Mikään vaurio tai huollon tarve ei siis jää huomaamatta. Lopuksi annamme asiakkaalle infoa katon kunnosta ja laadimme mukavan tarjouksen mahdollisten työtarpeiden suorittamisesta.

Jokaisen kerrostalon, kesämökin ja esimerkiksi omakotitalon katon kunto pitää selvittää kaksi kertaa vuodessa. Katto on paras tarkastaa heti talven loputtua ja katon tultua esiin lumen alta – näin talven mahdollisesti aiheuttamat saumavuodot ja muut ongelmat voidaan paikallistaa ja paikata heti tuoreeltaan. Toisen kerran katon alle on hyvä kiivetä loppusyksystä, sillä syksyisen kattotarkastuksen ansiosta katto voidaan tarvittaessa tiivistää. Näin ollen talven lumet ja niiden sulamisvedet eivät tule kastelemaan kattorakenteita. Kattotarkastuksen saat meiltä aivan ilmaiseksi jokaisen kattotyömme yhteydessä. Jos teetät ammattilaisillamme peltikaton kevät- ja syyshuollot, tulee talosi katto tarkastettua joka vuosi oikeaan aikaan ja perusteellisten ammattilaisten toimesta.

Peltikaton huollot ylläpitävät katon tiiviyttä parhaalla tavalla

Peltikaton huoltaminen teettää vähemmän työtä kuin tiilikaton tai bitumikaton huoltaminen, sillä peltikatto ei tarvitse sammalenpoistokäsittelyjä, ja lumenpudotus peltikatolta on melko harvinaista. Peltikaton liukas pinta hylkii lunta ja kasvustoja, eikä likakaan tartu sille kovin helposti. Lian tarttumista ehkäistään harjaamalla katto puolen vuoden välein. Mitä vähemmän katolla on likaa, sitä nopeammin se kuivuu sateiden jälkeen. Jos katto olisi kosteana pitkiä aikoja putkeen, se alkaisi ruostua – ja ruoste haurastuttaa katon. Katon harjauksen yhteydessä puhdistamme myös vesikourut, jotta nekään eivät alkaisi ruostua. Roskat vesikouruissa aiheuttavat myös tukoksia, ja tukokset puolestaan ylivuotoja. Vuotava räystäs saattaa johtaa ulkoseinien lahoamiseen tai rapautumiseen, ja maahan valuva sadevesi saattaa kastella talon perustukset – salaojituksesta huolimatta. Talvella vesikourut jäätyisivät umpeen, jos niissä on roskia ja seisovaa vettä. Jää voisi vaurioittaa vesikouruja muun muassa pilaamalla niiden kaadot tai saamalla saumat aukeamaan.

Katon huoltomaalaus kuuluu jokaisen peltikaton huolto-ohjelmaan. Maalipinnoite pitää katon helppohoitoisena ja estää kattoa ruostumasta, mutta maalipinnoite kuluu pois vähitellen kosteuden, UV-säteiden ja lämpötilaerojen takia. Riippuu katosta, koska ensimmäinen huoltomaalaus on ajankohtainen. Sinkitty peltikatto maalataan muutaman vuoden päästä asennuksesta. Valmiiksi pinnoitetuissa kattopelleissä saattaa olla niin hyvä maali, että sen esteettinen takuu kestää neljännesvuosisadan. Näin ollen uutta kattoa ei tarvitse maalata ainakaan 25 vuoteen. Jatkossa katto huoltomaalataan noin 15 vuoden välein, ja samalla katto pestään. Kattopesua ei tehdä painepesurilla, vaan pehmytharjapesuna ja tavallisella letkupaineella. Jotta katto ei vuotaisi pesun aikana, alkaa kattopesu katon tarkastuksella ja kaikkien läpivientien, kattoreikien ja muiden huonokuntoisten kohtien tiivistämisellä. Kattomaalaus saa katon vaikuttamaan aivan kuin uudelta!