KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Kokonaisvaltaista ja ammattitaitoista palvelua kaikissa kattotöissä

Löydät monipuolisesta palveluvalikoimastamme kaikki kattotyöt, mitä voit tarvita omakotitalon, paritalon, kerrostalon tai esimerkiksi vapaa-ajan asunnon ylläpidossa. Toteutamme ammattitaidolla kaikenlaisten kattojen kattohuollot, kattokorjaukset ja kattoremontit, ja palvelemme luonnollisestikin myös katon varustelemiseen liittyvissä asioissa. Toimitamme paikan päälle kaikki katollesi tarvitut kattotarvikkeet ilmanvaihtoputkista aurinkopaneeleihin, ja suoritamme niiden asennukset, huollot, korjaukset ja uusimiset. Kattopeltiseppämme toteuttavat piipunpellityksen ja esimerkiksi kattoikkunan suojapellitykset mittatilaustyönä, ja heiltä voit tilata myös ainutlaatuiset jalkarännit.

Tiedämme, että terveet kattorakenteet ovat kaiken aa ja oo, joten seuraamme yläpohjan kuntoa, ja toteutamme kaikki sen optimaalista toimintaa tukevat kattotyöt. Uusimme aluskatteen, jos se on vaurioitunut, ja varmistamme täten kattorakenteiden terveyden ja kuivuuden. Jos kosteus on jo päässyt hiipimään katon alle, uusimme katon lämmöneristeet sekä teemme muut katon vesivahinkoon liittyvät korjaukset. Kondenssivesiongelmia ehkäistään tehostamalla katon tuuletusta – tätä varten kattoa voi olla tarve korottaa, mutta ilma voidaan saada liikkumaan aiempaa sujuvammin myös katon harjalle asennettavan alipainetuulettimen avulla.

Asennamme terassikatokset, uusimme kattokaivojen lämpövastukset, vaihdamme tasakaton harjakatoksi ja korvaamme vanhan peltikaton naulat kateruuveilla; meiltä tilaat myös ilmanvaihtoputkien kondenssivuotojen korjaukset, katon oikaisun tai esimerkiksi varttikaton vaihdon. Luota laatuun ja pyydä tarjous kaikista kattotöistä tästä osoitteesta. Tarjouksessa esitetty hinta on paitsi kilpailukykyinen, myös kotitalousvähennyskelpoinen, ja kattotöille voi samaan syssyyn hakea myös rahoitusta. Kauttamme haettavissa oleva remonttilaina on joustava tapa maksaa niin kattoturvatuotevalikoiman päivittäminen kuin kokonainen tiilikattoremonttikin. Me pyrimme palvelemaan asiakasta jopa paremmin, kuin tämä osasi odottaa: siksi tarjoamme kaikenkokoisten kattotöiden yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen. Ilmaisen kattotarkastuksen avulla saat heti tiedon kaikista korjaamista odottavista vaurioista tai esimerkiksi tarpeista huoltaa kattoa sen rasituksensietokyvyn lisäämiseksi. Katon yleiskuntotarkastuksen aikana käydään läpi kaikki katon yksityiskohdat, joten sen jälkeen sinulla on ajantasaisen kuva kattosi kunnosta ja siitä, kuinka hyvin se tulee kestämään tulevien vuodenaikojen aiheuttamat rasitukset.

Ammattitaitoista palvelua kaikissa kattotöissä

Muhiiko yläpohjassa kosteus? Neljä tapaa kosteusvahinkojen estämiseen

Jos yläpohjassa tuoksuu ummehtuneelle, on syytä epäillä katon vesivahinkoa – joko kattovuodosta tai kondenssivedestä johtuvaa. Yläpohjassa ei esiinny kosteutta, jos vesikate on mahdollisimman tiivis, aluskate pitää vuotovedet pois kattorakenteiden läheisyydestä, ja jos yläpohja on toteutettu tehokkaasti tuulettuvaksi. Tuuletus hoituu, kun eristeiden yläpuolinen tuuletustila on tarpeeksi korkea, ja kun ilmanvaihtoaukkoja on riittävästi. Vaikka höyrysulut ja lämpöeristeet huolehtisivat siitä, ettei asuintiloista nouse välikatolle liikaa kosteutta tai lämmintä ilmaa, nousee sitä aina jonkin verran. Karkaava lämpö on ongelmallista energiatehokkuuden ja lämmityskulujen kannalta, mutta myös siksi, että se voi ensinnäkin tiivistyä kosteudeksi. Lämpötilaerojen vuoksi syntyvä kondenssivesi voi tuhota kattorakenteet samalla lailla kuin kattovuoto. Lisäksi lämmön karkaaminen saa kattolumet sulamaan altapäin, ja sulamisvesi voi tipahdelle saumoista katon alle. Lämpöeristeitä voidaan tarvittaessa lisätä, samoin IV-putkia. Kosteusvahinkoja voi siis ehkäistä neljällä tapaa. Meiltä saat parhaat ratkaisut kattorakenteiden kunnon turvaamiseksi ja katon eliniän pidentämiseksi.

1. Katon tiivistäminen ja säännöllinen kuntotarkastaminen

Jotta katon alle ei pääsisi kosteutta, on tärkeää pitää tiilikatto, peltikatto tai huopakatto mahdollisimman tiiviinä. Tiili- ja peltikatto eivät ole sataprosenttisen tiiviitä kattoja, vaan niiden läpi saattaa päästä kosteutta. Tämän takia katon alle tarvitaan ehjää aluskatetta – siitä lisää vähän myöhemmin. Kattovuodot voivat johtua ikääntyneistä rakenteista, mutta yhtä hyvin katto saattaa alkaa vuotaa myrskytuulen tai esimerkiksi kattolumen aiheuttamien rasitusten takia. Katolle saattaa ilmestyä reikä, tai jokin kattotuote saattaa irrota vaurioittaen katetta ja saaden sen vuotamaan. Jokaisen kerrostalon, omakotitalon tai ulkorakennuksen katto kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta mahdolliset vauriot huomataan ajallaan. Tiheiden tarkastuksen ansiosta katon kunnossa tapahtuneisiin muutoksiin osataan puuttua ehkä jo siinä vaiheessa, kun vauriot keskittyvät pelkkään vesikatteeseen. Katteen täsmäkorjaukset ovat edullisempia ja helpompia suorittaa kuin jo syntyneiden vesivahinkojen korjaukset kattorakenteiden uusimisineen.

Katon kunto on hyvä tarkastaa heti talven loputtua. Näin pinnoitevauriot, rikkinäiset kattotiilet ja huopakaton reiät saadaan kuntoon ennen kesäsateita. Toisen kerran talon katon kunto on käytävä läpi loppuvuodesta. Syystarkastuksen perusteella katon saumat ja läpiviennit voidaan tarvittaessa tiivistää ennen, kuin katto peittyy uuden lumivaipan alle. Kun tilaat meiltä katon kevät- ja syyshuollot, saat katon tarkastuksen ilmaiseksi, sillä katon yleiskuntotarkastus on jokaisen kattotyömme kylkiäinen.

2. Ehjä aluskate auttaa kattorakenteita pysymään kunnossa

Kaikkien kattojen alla on hyvä olla aluskate ja sen kunto on tarkastettava vaurioiden varalta yhtä usein kuin ulkokattokin. Aluskate pitää vettä, joten se estää katon alla olevia puurakenteita ja eristeitä kastumasta, mikäli ulkokatto vuotaa. Aluskatteen pinnalta vuotovedet ohjautuvat räystäille, joten vesivahinkoja ei synny. Aluskatetta tarvitaan myös estämään tiili- ja peltikatoille melko tyypillisiä kondenssivesivahinkoja. Aluskate estää sen, että rakennuksen sisältä kohoava kosteus tiivistyisi katon alapinnalle, mistä pisarat voisivat tippua eristeitä homehduttamaan. Aluskatteet ovat nykyään hengittäviä, joten ne kuivaavat yläpohjaa erityisen hyvin haihduttamalla kaiken kosteuden lävitseen. Näin kosteus ja lämpö eivät jää muhimaan rakenteisiin ja lämpöeristeisiin.

Aluskate asennetaan jo katon asentamis- tai uusimisvaiheessa, mutta jos kattosi alla ei aluskatetta jostain syystä ole, ota yhteyttä. Ota yhteyttä ammattilaisiimme myös silloin, jos on tarvetta toteuttaa aluskatteen paikkaus ja tiivistys. Oikein asennettu aluskate on pitkäikäinen ja kestävä, joten aluskatteen korjaustarpeet ovat melko harvinaisia.

3. Katon tuuletusratkaisujen toimivuutta voidaan parantaa

Jos kosteus tiivistyy katon alla vedeksi ja kastelee kattorakenteet, on aika uusia aluskate ja/tai tehostaa katon tuuletusratkaisuja. Tyypillisimmillään katon tuuletus on hoidettu räystäiden ja harjan ilmanvaihtoaukkojen avulla. Räystäiltä välikatolle tulee uutta ilmaa, ja vanha, kostea ilma poistuu katon tuuletusaukoista. Jos ilma ei liiku, voidaan katolle asentaa ilmanvaihtoputkia tai alipainetuuletin, joita löytyy muun muassa Vilpen mallistosta.

Joskus kyse on yksinkertaisesti siitä, että eristeiden ja aluskatteen välissä oleva tuuletustila on liian matala. Tuuletustilaa voidaan saada isommaksi korottamalla kattoa. Katon korotus muuttuu kattoremontiksi, jos vesikatteen materiaali on iäkkäänpuoleinen, sillä kohta uusittavaa vesikatetta tuskin kannattaa asentaa katolle vain muutamaa vuotta varten. Katon korotuksen lisäksi meiltä onnistuu katon muodon tai harjakulman muutos. Tasakatosta voidaan tehdä vaikka aumakatto, ja pulpettikatosta (yleensä paremmin tuulettuva) harjakatto – kysy lisää ja pyydä tarjous!

4. Eristeiden lisääminen on usein perusteltua

Yksi tapa estää lämpötilaerojen aikaan esiintyvän kondenssiveden syntymistä on tehdä katon lisälämmöneristys, eli lisätä katon alle eristeitä. Eristeet estävät lämmön karkailua, ja höyrynsulut puolestaan vesihöyryn kohoamista katon alle. Jos katon alle ei talvikylmällä nouse suuria määriä lämpöä ja kosteutta, tiivistyy sinne kosteutta merkittävästi vähemmän. Uudet eristeet estävät myös saumavuotoja, sillä välikatolle noussut lämpö jatkaa matkaansa ulkokaton läpi ja alkaa sulattaa katolla olevaa lunta. Mitä enemmän katolla on sulaa vettä, sitä helpommin katto vuotaa talvella.

Uusien eristeiden asentaminen on perusteltua myös taloudellisesti, sillä lämmön karkailu nostaa asumiskustannuksia, ja ympäristökin kiittää energiatehokkaammasta rakennuksesta. Energian kulutuksen pienentäminen on helppo tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä, ja energiatehokkaampi asunto on halutumpi myös asuntomarkkinoilla, jos kiinteistön myyminen on sinulle ajankohtaista.

Lahovaurioiden korjaaminen kuuluu kosteusvahinkojen kunnostamiseen

Jos kattosi alle on päässyt kosteutta, arvioimme sattuneet vahingot tarkasti, ja suunnittelemme parhaat tavat niiden kunnostamiseksi. Jos kosteus on aiheuttanut laajamittaisia vahinkoja ja vesikatteellakin alkaa jo olla ikää, voi paras tapa korjata katon vesivahinko olla kattoremontti. Muussa tapauksessa suoritamme katon osittaisen korjauksen, uusimme kastuneet eristeet (joihin saattaa kasvaa hometta) ja lahonneet kattorakenteet. Lahon eteneminen on pysäytettävä, sillä se valtaa alaa. Tämän takia myös katon ulkopuuosat, esimerkiksi räystäslaudat, on uusittava mahdollisten laho-ongelmien takia. Räystäslautojen lahoamista voi estää maalauttamalla ne muutaman vuoden väliajoin, mutta koska ne kastuvat esimerkiksi vesikouruista roiskuvan veden takia, on ne jossain vaiheessa kuitenkin uusittava.

Katolle vain turvallista kulkureittiä pitkin – muista huolehtia kattoturvatuotevalikoimasta

Katolla on turvallista liikkua ja työskennellä, kun katolle vievät ehjät talo- ja lapetikkaat. Tietyissä tapauksissa tarvitaan myös kattosiltoja ja lumiesteitä. Omakotitalon tai muun kiinteistön omistaja on vastuussa siitä, että nuohoojat ja muut korkeuksissa työskentelevät henkilöt pääsevät katolle turvallisia ja hyvin katossa kiinni olevia kattoturvatuotteita pitkin. Rivitaloissa ja vastaavissa rakennuksissa vastuu on taloyhtiöllä. Lumiesteet ovat pakolliset joka katolle, minkä kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Lumiesteiden ansiosta lumi pysyy katolla, eikä tule rytinällä alas. Vauhdilla alas putoavat lumimassat voisivat aiheuttaa omaisuusvahinkoja ja olla jopa hengenvaarallisia. Lumiesteet suojaavat myös kattoa, sillä lumen vyöryminen alas voisi repiä kattotiiliä, vesikouruja, IV-putkia ja muita kattovarusteita irti katosta.

Kattoturvatuotteet on hyvä tarkastaa kahdesti vuodessa. Teemme tämän tarkastuksen sekä kaikki sen perusteella ehkä tarvitut huollot ja kunnostukset puolestasi. Jos katolla ei ole tarpeellista määrää kattoturvatuotteita tai haluat täydentää valikoimaa esimerkiksi kattoluukulla, toimitamme paikalle tutkitusti turvalliset ja laadukkaat kattotarvikkeet, ja asennamme ne asianmukaisesti paikoilleen. Erityisesti kaikkien läpivientien kanssa pitää olla tarkkana, sillä puutteellinen eristys tai tiivistys voi johtaa rakenteiden kastumiseen.

Savupiipun pellitys ja muut peltisepäntyöt parhaalla ammattitaidolla

Hormistakin voi löytyä korjattavaa. Jos savuhormin laasti on rapautunut ja hormissa on koloja, on koloissa olevaa nokea vaikea saada poistettua. Noki on paloturvallisuuden kannalta erittäin ongelmallinen asia. Noki voisi syttyä tuleen, kun tulisijaa lämmitetään, ja nokipalon aikainen erittäin korkea kuumuus voi saada tilanteen laajenemaan rakennuspaloksi. Hormissa olevat kolot saadaan tasoitettua, kun hormi pinnoitetaan. Jatkossa hormin kunnon kanssa on vähemmän ongelmia, kun hormi suojataan suuaukon ylle tulevalla piipunhatulla. Myös piipun pellitys auttaa pitämään hormin kuivana. Juuri kosteus on hormia rapauttava tekijä, sillä hormiin päässeen veden jäätyminen saa hormin laastin kolot kasvamaan ja laajenemaan.

Piipunhatun, piipunpellitysten ja muiden peltitöiden tiimoilta kannattaa olla yhteydessä meihin, sillä kattopeltiseppämme tarjoavat parasta ammattitaitoa niiden suhteen. Savupiipun tai esimerkiksi kattoikkunan suojapellitykset toteutetaan mittojen mukaan, jotta ne suojaisivat läpivientiä parhaalla mahdollisella tavalla sade- ja sulamisvesiltä. Kattopeltiseppämme toteuttavat myös sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet ja lumiesteet peltisepän työnä, ja lisäksi he asentavat kaikenlaiset peltilistat (kuten tippa- ja harjapellit). Kokeneen kattopeltisepän luotettavaa ammattitaitoa tarvitaan myös saumapeltikaton asentamiseen. Konesamakaton saumat toteutetaan joko käsin tai erityisellä saumauskoneella siten, että niistä tulee kaksinkertaisia ja erittäin vesitiiviitä. Valmiissa katossa ei ole ruuvinreikiä tai epäluotettavia tiivistyksiä, sillä katon varusteet asennetaan pystysaumoihin, ja läpiviennit saumataan kiinteästi katteeseen – lopputulos on niin vedenpitävä, että konesaumakatto sopii myös loiville ja sopivasta notkolle painuneille katoille. Tällaisen katon iäksi voi tulla sata vuotta, joten se pesee muut peltikatot mennen tullen. Toki konesamakatto maksaa jonkin verran enemmän kuin esimerkiksi aaltopeltikatto, mutta rahoille saa parasta vastinetta.

Palveluvalikoimamme monipuolisuus yllättää

Lopputulos on yhtä luotettava ja laadukas kaikissa peltikatto-, huopakatto- ja tiilikattotöissä, ja saamasi palvelu on aina yhtä ystävällistä ja asiantuntevaa. Tilasitpa mitä tahansa kattotöitä, saat ne kauttamme, ja ne toteutetaan vieläpä avaimet käteen -periaatteella. Palveluvalikoimamme monipuolisuus voi yllättää, sillä saat kauttamme myös harvinaisemmat alumiini-, kupari- ja varttikattotyöt, ja asennammepa myös terassin valokatteen.

Kotitalousvähennys, joustava rahoitus ja rahanarvoinen kaupanpäällinen on muita hyviä syitä kääntyä puoleemme kaikkien kattotöiden tiimoilta. Kaupanpäällinen on koko katon kunnon käsittävä kattotarkastus, minkä jälkeen osaamme kertoa sinulle tarkemmin kattosi kunnosta, ja tarvittaessa suositella joitain katon huoltoja tai katon paikkaamista. Tällainen kattotarkastus tarjotaan niin yritysasiakkaille, taloyhtiöille kuin omakotitalojen, ulkorakennuksien ja kesämökkienkin omistajille.

Kattotarkastuksen perusteella saatamme suositella sinulle esimerkiksi sulanapitojärjestelmän asennuttamista katon sadevesijärjestelmään, tai vanhan peltikattojen naulojen irrottamista ja korvaamista kateruuveilla. Lue lisää näistä kattotöistä tai ota yhteyttä ja keskustele kanssamme niiden tarpeellisuudesta juuri sinun kohteeseesi! Saat kuulla varmasti kilpailukykyisen tarjouksen, jos tulemme siihen tulokseen, että nämä kattotyöt tukisivat kattosi ja koko rakennuksesi kuntoa.

Sadevesijärjestelmään sulanapitojärjestelmä – miksi ihmeessä?

Räystäskouruista roikkuvat jääpuikot antavat syyn olettaa, että ne ovat jäätyneet umpeen. Jää voi vaurioittaa kouruja, jääpuikot ovat vaarallisia, ja kouruista suojakeleillä yli valuvat vedet kastelevat niin talon seinät kuin pihamaankin. Kosteus on rakenteille tuhoisaa, ja pihalle voi syntyä kunnon jäätikkö. Kourujen sulattamiseen tarvitaan höyrytyslaitettamme, mikä saa kourut sulamaan ja vetämään tuossa tuokiossa. On hyvä selvittää, mistä jää johtui. Usein kyse on roskista, mitkä estävät vesikouruja vetämästä. Sadevesijärjestelmä tulisikin puhdistaa kahdesti vuodessa, ja samalla sen kiinnikkeiden, kaatojen ja saumojen kunto tulisi selvittää tukosten ja vuotojen ehkäisemiseksi. Kaikesta huolimatta jäätä voi kuitenkin esiintyä, mutta meillä on tarjota ratkaisu, nimittäin sähkökäyttöinen sulanapitojärjestelmä. Vesikouruihin asennettavat sulanapitokaapelit lämmittävät kouruihin mahdollisesti jäävää vettä niin, että se ei jäädy. Sulanapitojärjestelmän avulla vältetään monet jäästä aiheutuvat harmit.

Jos kattokaivo ei vedä, voi tasakatto vuotaa. Katolle jäävä seisova vesi voi ujuttautua sisään katon saumoista, ja aiheuttaa lahoa ja hometta katon alla olevissa rakenteissa. Myös kattokaivot pitää syksyisin ja keväisin kuntotarkastaa ja puhdistaa, jotta roskat eivät jäisi estämään niiden vetoa ja aiheuttamaan jäätä. Lämpövastukset ovat hyvä sijoitus, sillä niiden avulla kattokaivojen vedosta ei tarvitse olla huolissaan pitkän talven mittaan.

Peltikattonauloissa esiintyy erinäisiä ongelmia

Jos omakotitalosi, kesämökkisi tai jonkin muun rakennuksesi peltikatto on yhä asennettu peltikattonaulojen avulla, on aika harkita peltikattonaulojen korvaamista kateruuveilla. Peltikattonaulat voivat irrota paikoiltaan, sillä puun kosteuseläminen ”pumppaa” nauloja vähitellen ylös ruodelaudoituksista. Naula saattaa jopa pudota maahan, jolloin kattoon jää suojaamaton reikä, mistä vuotaa vettä katon alle. Jos kattopellit eivät ole kunnolla kiinni katossa, voivat ne lähteä irti lumimassojen mukaan, tai kovan tuulen puhaltaessa, joten osittain irronneet kiinnikkeet eivät ole hyvä asia. Tänä päivänä peltikatot asennetaankin kierteisillä ruuveilla, joiden pito pn parempi myös puun turvotessa ja kutistuessa vuoron perään.

Peltikattonaulojen ja kateruuvienkin kuntoa kannattaa seurata. Se onnistuu katon kevät- ja syystarkastusten yhteydessä. Jos jokin naula puuttuu tai jossain ruuvissa ei ole enää kunnollisia tiivisteitä, kannattaa ainakin kyseinen kiinnike uusia, jotta katon alle ei pääsisi kosteutta. Jos nauloja on noussut ylös useampikin, askaroimme katolla jonkin ajan niitä poistaen ja asentaen uusia ruuveja tilalle. Lopputulos on tiiviimpi ja kestävämpi peltikatto!