KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Rännien paikkaukset ja sadevesijärjestelmän uusiminen samasta osoitteesta

Vuotavasta räystäästä ei tarvitse jäädä kärsimään: ota yhteyttä, niin vesikourut tulevat paikattua ja korjattua ehkä jo parissa tunnissa. Tarvetta voi olla räystäskourujen tai alastuloputkien saumaamiselle, ruosteen syömien reikien paikkaamiselle tai vaurioituneiden komponenttien uusimiselle. Jos sadevesijärjestelmä on kerta kaikkiaan elinkaarensa päätepisteessä, uusimme sen. Vesikourujen voi odottaa kestävän noin 40 vuotta, ellei kyse ole huippukestävästä alumiinisesta sadevesijärjestelmästä. Kattokaivot toimivat arviolta 30 vuoden ajan. Asiantuntijamme osaavat arvioida, onko sadevesijärjestelmä kannattavampaa korjata vaiko uusia. Kunnostamatta sitä ei kannata jättää, sillä sade- ja sulamisvedet pitää saada ohjattua tarpeeksi kauas omakotitalon, kerrostalon tai muun rakennuksen läheisyydestä. Kosteus saattaa nousta perustuksiin asti, jos kattovedet pitävät maaperän rakennuksen ympärillä liian kosteana. Salaojatkaan eivät välttämättä jaksa johtaa kaikkia katolta peräisin olevia tuhansia vesilitroja pois rakennuksen luota.

Teetä sadevesijärjestelmän puhdistus joka syksy ja kevät, niin sadevesijärjestelmä jaksaa vetää eikä ruostu tai haurastu ennen aikojaan. Sadevesijärjestelmän huolto tarkoittaa roskien keräämistä pois kattokaivoista tai vesikouruista, ja sen yhteydessä saat kaupan päälle sadevesijärjestelmän ja koko katon kunnon tarkastamisen. Olipa kyseessä miten pieni kattotyö tahansa, tarjoamme aina tällaisen koko katon kuntotarkastuksen. Sen perusteella osaamme antaa kattokohtaisia vinkkejä, suosituksia ja tarjouksia katon ylläpitoon. Kattotarkastus paljastaa muun muassa sen, jos katon aluskatetta pitää paikata, piipunpellitykset on uusittava tai katolta puuttuu kattotiiliä. Luonnollisestikin tarjoamme kattotarkastuksen myös katon kevät- ja syyshuoltojen yhteydessä. Katon kevät- ja syyshuoltojen teettäminen meillä on tapa iskeä kolme kärpästä yhtä aikaa, sillä tällainen huoltokokonaisuus käsittää niin sadevesijärjestelmän puhdistamisen, koko katon ilmaisen kuntotarkastuksen kuin myös katteen puhtaaksiharjaamisen, mikä sekin tulisi toistaa kahdesti vuodessa.

Kaikki kattotyömme räystäsalueen korjauksista aina kattoremonttiin asti hinnoitellaan erittäin kilpailukykyisesti. Sekin on erittäin hyvä uutinen, että töistämme saa kotitalousvähennystä, ja että olemme tasoittaneet tien valmiiksi, jos asiakas kaipaa kattotöilleen rahoitusta. Kysy lisää kauttamme haettavissa olevasta remonttilainasta, tai klikkaa itsesi kotisivujemme kautta sen hakemuslomakkeelle!

Rännien puhdistus, korjaus ja uusiminen

Hyvä veto estää monenlaiset kosteusvauriot

Harjakaton, tasakaton ja kaikkien muiden kattojen sadevesijärjestelmän on toimittava läpi vuoden, muuten voidaan joutua ongelmiin kosteuden kanssa. Katolle sataa uskomattoman paljon vettä, ja lisäksi on otettava huomioon katolla olevan lumen sulamisesta syntyvät vesimäärät. Jos kattokaivo ei vedä, jäävät sade- ja sulamisvedet poistumatta katolta, ja seisovan veden aiheuttama paine saattaa saada katon saumat vuotamaan. Mikäli räystäskouru lakkaa vetämästä, alkaa se tulvia yli. Vesi kastelee tällöin talon ulkoseinät, mitkä voivat alkaa sen seurauksena rapautua, jos kyse on tiiliseinästä; puuseinä alkaa puolestaan lahota, ja sen pintaan voi ilmestyä homepilkkuja. Maahan valuva vesi saa pihamaan vettymään. Talvella pihamaan kastuminen saattaa johtaa epätoivottuun luistelurataan. Osa vuotovesistä jäätyy vaarallisiksi jääpuikoiksi, mitkä roikkuvat ränneistä. Vakavimmat uhat kohdistuvat kuitenkin rakennuksen perustuksiin. Kosteus voi hiipiä maaperästä rakennuksen perustuksiin salaojista ja sokkelin vesieristyksestä huolimatta, ja rakenteisiin päässyt kosteus voi aiheuttaa ongelmia homeen kanssa. On siis erittäin tärkeää, että sadevesijärjestelmää vetää moitteetta, ja pystyy ohjaamaan kattovedet metrien päähän rakennuksesta. Niin kattokaivojen kuin sadevesikourujenkin huollot saa meiltä hyvällä hinnalla ja mukavalla kaupanpäällisellä varustettuna, joten ota yhteyttä!

Vesikourujen huolto voidaan yhdistää katon puhdistukseen

Vesikourut ja jalkakourut pitää puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta lehdistä ja neulasista muodostuva roskakuorma ei rasittaisi liikaa kourujen kiinnityksiä, tai aiheuttaisi ylivuotoja ja korroosio- tai jäätymisvaurioita. Roskien aiheuttamat tukokset ja niiden takana seisova vesi lyhentävät vesikourujen käyttöikää, koska pitkäaikainen kosteus synnyttää ruostetta. Ruoste voi haurastuttaa ja reikiinnyttää kourut huomattavasti nopeammin kuin normaalitilanteessa. Roskien takia kouruihin jäävä kosteus tulee talven tullen jäätymään, ja jää saattaa vaurioittaa kouruja vielä lisää esimerkiksi pilaamalla niiden kaadot (jolloin kouru vetää vielä entistäkin huonommin) ja saamalla ne repsottamaan rumasti. Jää voi myös avata vesikourujen ja alastuloputkien saumat.

Roskat poistetaan vesikouruista käsityönä, mikä tarkoittaa sitä, että nousemme harjakatolle, aumakatolle tai taitekatolle noukkimaan roskat suoraan jätesäkkeihin. Roskien poiston jälkeen huuhtelemme loput möskät ja mäskit pois kouruista, ja jos ränneistä on tulvinut likavettä, mikä on raidoittanut kourut ulkopuolelta, puhdistamme myös kourujen ulkopinnan. Rännien huoltaminen voidaan yhdistää muun katon puhdistushuoltoon, jolloin puhutaan katon keväthuollosta (tai syyshuollosta, sillä sekä sadevesijärjestelmä että katto on puhdistettava kahdesti vuodessa).

Tilanteesta riippuen, mutta arviolta noin kymmenen vuoden välin, vesikourut kannattaa myös huoltomaalata. Maalipinta eristää kosteuden kourujen materiaalista, joten se suojaa sitä ruosteelta ja sen kuluttavalta vaikutukselta.

Myös kattokaivojen huoltaminen kuuluu katon puolivuosittaiseen huoltoon

Jos kyseessä on tasakatto, kuuluu katon puolivuosittaiseen huoltoon eli katon kevät- ja syyshuoltoon vesikourujen puhdistuksen sijaan kattokaivojen huoltaminen. Roskat johtavat kattokaivojen tukkiutumiseen, mikä johtaa seisovan veden kertymiseen katolle. Tiivissaumakaton saumat ovat suuressa vaarassa pettää, jos niitä rasittaa seisova vesi. Jos katto alkaa vuotaa saumoistaan, uhkaavat katon alapuoliset rakenteet kastua ja vaurioitua, ja se voisi aiheuttaa kalliita korjauskustannuksia – tai lyhentää katon elinkaarta melkoisesti.

Samalla kun kattokaivoista poistetaan roskat, ne kuntotarkastetaan siltä varalta, että roskasihdit pitää uusia, tai että kattokaivojen lämpövastukset eivät enää toimi. Ehkä kattokaivo pitää tiivistää tai eristää uudelleen, tai ehkä koko kattokaivo pitää vaihtaa – mahdolliset korjaus- ja uusimistarpeet selviävät ammattilaisemme tekemän kuntotarkastuksen perusteella.

Miten hoitaa jään poisto sadevesijärjestelmästä?

Jos sadevesijärjestelmä on säännöllisesti huollettu ja kuntotarkastettu, on olemassa vain pieni riski siitä, että se jäätyisi umpeen talvella. Jos jäätä kuitenkin esiintyy, ei hätä ole tämän näköinen – ota yhteyttä koko maassa toimivaan katonhuolto- ja korjauspalveluumme, niin tulemme poistamaan jään turvallisesti, tehokkaasti ja taidokkaasti. Jään poisto onnistuu oikeiden välineiden avulla hyvin helposti. Mitään mekaanista hakkaamista ei tarvita, eikä myöskään vahvoja kemikaaleja. Jää saadaan sulamaan pelkän kuuman vesihöyryn avulla, ja sulaminen tapahtuukin todella nopeasti. Vesihöyry ei vaurioita kattoa, kattokaivoja eikä vesikouruja, ei edes vesikourujen pinnoitetta, joten se on paras mahdollinen tapa hoitaa jään poisto sadevesijärjestelmästä.

Jäätä ei kannata jättää poistamatta, sillä kattokaivon jäätyminen voi johtaa saumavuotoihin ja katon vesivahinkoon. Kouruihin muodostunut jää voi vaurioittaa kourujen rakennetta ja johtaa jääpuikkojen sekä eriasteisten kosteusvaurioiden syntymiseen. Kosteusvaurioita voi syntyä talon ulkoseiniin, pahimmillaan aina perustuksiin asti, ja jäätyneistä kouruista tulviva vesi voi tehdä polut liukkaiksi.

Kattokaivoihin ja vesikouruihin voidaan asentaa sulanapitojärjestelmä, mikä pitää huolen siitä, ettei jäätä pääse syntymään, vaikka sadevesijärjestelmään jäisi jonkin verran kosteutta. Sulanapitojärjestelmä ei korvaa sadevesijärjestelmän säännöllistä puhdistamista ja kuntotarkastamista, sillä pilalle menneet kaadot ja poistamatta jääneet roskat aiheuttavat tukoksia ja ylivuotoja riippumatta siitä, yritetäänkö rännejä pitää sulana sähkön avulla.

Kourusaneerauksesta nopea apu vuotaviin kouruihin

Kourusaneeraukset onnistuvat, kun asialla on kokenut ammattilainen, jolla on ajantasaisen tietotaidon lisäksi hallussaan asianmukainen välineistö. Kouruja korjatessa tarvitaan esimerkiksi peltisaksia sekä monitoimityökaluja, ja henkilönostimet ovat korvaamaton apu. Oikein korkean rakennuksen sadevesijärjestelmää korjatessa ovat jopa nostinkoriautot tarpeen. Meiltä eivät jää korjaamatta minkäänlaisen rakennuksen sadevesikourut tai kattokaivot, joten ota yhteyttä saadaksesi paikan päälle parhaan ja ammattitaitoisimman ammattilaisen. Apu tulee paikalle nopeasti, joten seuraavalla sateella räystäät eivät enää vuoda, ja kattokaivokin vetää luotettavasti. Kattopeltisepiltämme saat palvelua myös jalkarännien korjaamisessa tai uusimisessa – jalkarännit ovatkin näyttävä vaihtoehto tavallisille vesikouruille ja alastuloputkille!

Miksi vesikourujen korjaus on niin tärkeää?

Vesikourujen paikkaus ja korjaus ei ehkä tunnu niin kovin tärkeältä. Kaikenlaiset saumavuodot ja muut ongelmat sadevesijärjestelmän toiminnassa kannattaa kuitenkin korjata mahdollisimman pian, sillä kyseessä on rakenteiden säilyminen kuivana. Yhden ainoan sateen aikana katolta saattaa tulla tuhansia litroja vettä, ja jos se vesi päätyy rakenteisiin, voidaan olla tekemisissä vakavien kosteusvaurioiden kanssa. Kourut voivat myös ruostua, jos niissä on vedon estäviä tukoksia.

Tyypillisiä kourusaneerauksia ovat auenneiden saumojen tiivistys, maahan pudonneiden vesikourujen kiinnittäminen takaisin katolle, huonokuntoisten osien (esimerkiksi suppiloiden, liitoskappaleiden, sisäkulmien tai ulosheittäjien) uusiminen ja kaatojen korjaaminen, mikä saattaa onnistu uusimalla kourun kiinnikkeet. Jos vuotokohta on vesikaton ja vesikourun liitoskohdassa, kyse lienee mitoitusvirheestä. Joskus kouru on liian pieni tarpeeseen nähden, ja se on paras uusia. Saumojen tiivistys on suhteellisen nopea homma, samoin maahan pudonneiden kourujen kiinnittäminen takaisin paikoilleen. Lumi tai kova tuuli voivat irrottaa kourut, ja pudottaa ne maahan; saumojen aukeamista aiheuttaa puolestaan jää.

Kouruissa voi olla myös ruostevaurioita. Pintaruoste voidaan hioa pois, minkä jälkeen kohta voidaan paikkamaalata. Jos ruoste on jo ehtinyt aiheuttaa reiän, tukitaan se sopivien tiivistysaineiden avulla. Meiltä löytyvät parhaat konstit joka tilanteeseen, ja kaupan päälle tulee aina koko katon kuntotarkastus. Kuntotarkastuksen aikana varmistetaan muidenkin katon tarvikkeiden kunto, ja lisäksi vierailemme katon alla, jos sinne on esteetön pääsy. Katon alla vierailemalla paljastuu aluskatteen kunto. Aluskatteen lisäksi pääsemme tarkastamaan sen, onko katon eristeissä tai rakenteissa kosteutta. Kattotarkastuksen jälkeen osaamme suositella mahdollisesti tarvittavia kattokorjauksia tai kattohuoltoja, tai jos kaikki on kunnossa, voimme kiitellä asiakasta ja kehua tämän hyvin hoidettua kattoa.

Uuden sadevesijärjestelmän avulla kosteudenhallinta on hyvällä mallilla

Jossain vaiheessa saavutetaan se piste, että vesikouruja tai kattokaivoja ei kannata enää korjata, vaan on paras pyytää tarjous niiden uusimisesta! Tällainen tilanne on edessä noin 30–40 vuoden välein. Kattokaivot kestävät noin kolme vuosikymmentä, eli suurin piirtein saman, minkä tasakaton katemateriaalikin (eli huopakatto). Kattokaivot tullaankin usein uusimaan huopakattoremontin yhteydessä. Vesikourut kestävät arviolta 40 vuotta, paitsi jos kyseessä ovat muoviset rännit, mitkä kestävät noin kymmenkunta vuotta vähemmän. Aurinko ja ulkolämpötilan vaihtelut kuormittavat muovista sadevesijärjestelmää, ja saavat sen halkeilemaan. Alumiininen sadevesijärjestelmä on kaikista pitkäikäisin. Sen takuukin voi kestää 60 vuotta, joten sitä ei tarvitse ihan heti olla uusimassa.

Kun asiantuntijamme näkee sadevesijärjestelmäsi kunnon omin silmin, hän osaa kertoa, onko se parempi korjata vaiko uusia. Jos vesikourut ovat kauttaaltaan haurastuneet, ne voivat alkaa kohta vuotaa uudestaan, vaikka korjaisimme niissä tällä hetkellä esiintyvät reiät. Talon kosteudenhallinta saadaan hyvälle mallille vain uusimalla sadevesijärjestelmä.

Meiltä saat reilun tarjouksen kaikista sadevesijärjestelmään liittyvistä töistä, olipa kyse huonokuntoisten komponenttien uusimisesta tai koko sadevesijärjestelmän uusimisesta. Tarjous sadevesijärjestelmän uusimisesta lasketaan tekemiemme mittausten ja uuden sadevesijärjestelmän materiaalin perusteella. Talon korkeus ja katon lappeen leveys vaikuttavat siihen, montako metriä uusia vesikouruja ja syöksyputkia tarvitaan. Ruostumattomasta alumiinista valmistettu sadevesijärjestelmä maksaa enemmän kuin teräksinen, mutta se on paljon pitkäikäisempi. Teräksinen sadevesijärjestelmä ei kuitenkaan ole hullumpi idea, sillä sen puhkiruostumattomuustakuu saattaa kestää kolmen vuosikymmenen verran, ja se on käytössä hyvin hiljainen. Kun olemme tehneet tarvittavat laskelmat, saat kuulla tarjouksen rännien uusimisesta avaimet käteen -pakettina, ja pääset halutessasi hakemaan sille rahoitusta. Jos kyse on omakotitalon tai kesämökin sadevesijärjestelmän uusimisesta, kannattaa tarjousta tarkastellessa ottaa huomioon kotitalousvähennyksen vaikutus loppusummaan.

Saat kauttamme myös jalkarännit

Valkoinen tai musta sadevesijärjestelmä on tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Kouruissa on kuitenkin värivalikoimaa, ja kourujen muodoissa ja materiaaleissakin esiintyy variaatioita. Pyöreiden muotojen lisäksi voi valita myös kantikkaan kourun, ja alumiini on hyvä vaihtoehto muoville tai teräkselle. Sadevesijärjestelmän voi tilata myös kattopeltisepän työnä. Kattopeltisepiltämme syntyvät upeat jalkarännit, joita kutsutaan myös pystykouruiksi. Tällöin katon reunalla ei ole lainkaan vesikouruja, vaan katolta valuva vesi ohjataan suppiloihin ja alastuloputkiin. Jalkarännit eivät käy lumiesteiksi, vaikka liian usein näemmekin kattolumien olevan jalkarännin varassa. Jalkaränni voi tuolloin irrota kiinnikkeistään, sillä sitä ei ole tarkoitettu kannattelemaan liian raskasta taakkaa. Jopa liian painava roskakuorma voi saada jalkakourun irtoamaan kiinnikkeistään, siksi myös jalkarännit on puhdistettava puolen vuoden välein, eli ennen ja jälkeen talven.

Kaipasitpa uutta sadevesijärjestelmää kerrostaloon, piharakennukseen, tuotantolaitokseen tai mihin tahansa muuhun kiinteistöön, ota yhteyttä meihin. Kauttamme saat korkealaatuiset, raidoittumattomat ja ruostumattomat sadevesijärjestelmät, ja ne mitoitetaan rakennuksen mukaan. Asennus sujuu ammattitaitoisesti ja nopeasti, ja urakan hintaan kuuluu aina myös vanhojen vesikourujen tai kattokaivojen toimittaminen jäteasemalle. Sadevesijärjestelmän vaihto voidaan viimeistellä sulanapitokaapeleiden tai lämpövastuksien asentamisella. Sähköllä toimiva, mutta energiatehokas sulanapitojärjestelmä estää sadevesijärjestelmää jäätymästä ja menemästä tukkoon talvellakaan.

Tahdomme palvella asiakasta mahdollisimman hyvin

Tahdomme säästää asiakasta turhilta huolilta ja vaivannäöltä, ja auttaa häntä saamaan kattoasiansa kerralla kuntoon. Kun lähdemme pois pihasta, on tavoitteemme, että asiakkaan katto on korjattu ja huollettu parhaalla mahdollisella tavalla, ja tämä koskee myös katon varustelua. Jotta voisimme varmistaa sen, ettei kattoon jää mitään kunnostettavaa, tarjoamme kaikkiin kattotöihin mukavan kaupanpäällisen. Kyseessä on koko katon kuntotarkastus, mikä paljastaa tarkkasilmäisille ammattilaisillemme kaikki huolto- ja paikkaustarpeet. Mainitsemme asiakkaalle kaikista mahdollisesti huomaamistamme kattovuodoista, kattorei’istä ja rikkinäisistä kattotiilistä. Mainitsemme myös pienemmistä pulmista, joista voisi syntyä isompia ongelmia, jos niitä ei pian tiivistettäisi tai kunnostettaisi – tällaisia voivat olla esimerkiksi peltikaton maalipinnoitteeseen syntyneet naarmut, huopakatteen pinnassa esiintyvät kuprut (mitkä johtuvat pinta- ja aluskermin väliin päässeestä kosteudesta) sekä tiilikatolla kasvavat sammalet, mitkä jouduttavat tiilien rapautumista. Kattotarkastuksen aikana käydään myös katon alla, sillä täysin tiiviinkin katon alta voi löytyä kosteutta. Kosteus, mikä voi johtaa kattorakenteiden lahoamiseen ja eristeiden homehtumiseen, voi olla peräisin myös asunnon sisältä. Asunnosta kohoava kostea ja lämmin ilma voi tiivistyä vedeksi katon alla, jos välikaton tuuletusratkaisut eivät ole kunnossa. Meidän ammattilaisiltamme kuulet ratkaisut kaikenlaisiin ongelmiin, ja me toteutamme tilanteen mukaan valitut korjaukset tai huollot nopealla aikataululla ja hyvällä hinnalla.

Kattotarkastuksen yhteydessä käydään läpi myös kaikkien katon tarvikkeiden kunto. Sadevesijärjestelmän ohella katolta kuuluisi löytyä ainakin minimimäärä kattoturvatuotteita, mutta voi katolla olla aurinkopaneeleita, ilmanvaihtohormeja tai esimerkiksi kattoikkunakin. On tärkeää, että kaikki kiinnitykset ovat tarpeeksi tiukalla, ja ettei minkään läpiviennin kunto ole sellainen, että se vuotaisi – tai uhkaisi vuotaa. Läpivientivuodot ovat suhteellisen tyypillisiä ongelmia niin pelti-, tiili- kuin huopakatollakin, sillä niiden tiivisteet haurastuvat vuosikymmenien vieriessä. Jos läpivienti päästään pian tiivistämään, ei epätiiviys ehdi aiheuttaa isompia ongelmia. Kattotarvikkeiden lisäksi varmistamme myös piipun ja sen suojapellitysten kunnon, sillä voihan olla, että hormi pitää saneerata tai vääntyneet suojapellitykset uusia.