KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Palahuopakaton korjaus ja paikkaus jatkaa katon elinkaarta sekä tukee sen tiiviyttä

Meillä on kaikki hyvän kattokorjauspalvelun ominaisuudet. Toimimme aina nopeasti, joten asiakkaan ei tarvitse kauaa tuskitella vuotavaa kattoa tai esimerkiksi lumen alas repimiä rännejä. Ammattitaitoakin meillä on vaikka muille jakaa, ja otteemme on erityisen asiakaslähtöinen. Asiakaslähtöisyys näkyy siinä, että tarjoamme asiakkaalle enemmän kuin tämä odottaa – laadukkaan korjauspalvelun lisäksi teemme katolle yleiskuntotarkastuksen, mistä ei edes veloiteta erikseen. Palahuopakatto pitää muutenkin tarkastaa kaksi kertaa joka vuosi, joten asiakas säästää aikaa ja rahaa saadessaan kattavan kattotarkastuksen meiltä kaupan päälle muun kattotyön yhteydessä. Tämän kattotarkastuksen aikana tarkastamme joka kohdan katosta unohtamatta katolle asennettujen kattotarvikkeiden kuntoa. Jos meille on varmistettu esteetön pääsy, niin vierailemme myös katon alla eli yläpohjassa, sillä sitä kautta saadaan varma selko katon rakenteiden. Kattotarkastuksen jälkeen teemme tarjouksen muista kattopaikkauksista, jos sellaisille on tarvetta. Tarvittaessa suosittelemme katon huoltamista esimerkiksi katon uudelleenpinnoittamisen muodossa. Kattohuoltojen avulla palahuopakatto kestää jopa yli neljä vuosikymmentä, ja sen korjaustarpeet pysyvät vähäisinä. Hyvin huollettu ja kiireesti vaurioiden havaitsemisen jälkeen paikattu katto pysyy tiiviinä ja pitkäikäisenä, eli antaa parasta vastinetta rahalle.

Olipa kyse kattovuodon korjaamisesta, lumivaurioiden kunnostamisesta (esimerkiksi saumavuotojen paikkaamisesta) tai katon räystäsalueen paikkaamisesta, ota yhteyttä. Tulemme yleensä paikan päälle katon kuntoa arvioimaan ja laskemaan tulevien korjaustoimenpiteiden hintaa. Voimme kertoa samalla lisää kauttamme saatavilla olevasta rahoituksesta. Sen hakeminen onnistuu ilman ylimääräistä säätöä, joten kiireellisetkin kattokorjaukset saadaan hoidettua nopeasti ja mahdollisimman sujuvasti. Kotitalousvähennys kannattaa käyttää hyväksi aina, kun on kyse kesämökin tai omakotitalon katon korjaamisesta. Palvelemme myös yritysasiakkaita ja eri kokoisia taloyhtiöitä ympäri Suomen, joten tästä osoitteesta saa palvelua kaikissa kattoasioissa tilanteesta riippumatta.

Palahuopakaton korjaus

Palahuopakaton korjaus ei onnistu hosuen

Palahuopakaton korjaaminen kannattaa tilata mahdollisimman nopeasti, mutta itse korjaustyön suhteen ei kannata hosua. Jos huomaat katon vuotavan tai katolla on jokin huonokuntoinen sauma tai läpivienti, soita tai laita verkkoviestiä. Apu tulee paikalle nopeasti. Avoimet rakenteet peitetään rakennuspeitteellä, jotta kosteuden pääsy kattorakenteisiin voidaan pysäyttää. Kun reikäkohta on suojattu, voimme tarkastaa kaikki jo aiheutuneet vauriot ja etsiä parhaat tavat niiden kunnostamiseksi. Korjaus aloitetaan heti, kun asiakas on hyväksynyt tarjouksemme ja laatinut kanssamme sopimuksen. Tässä vaiheessa ei parane hosua, sillä katon korjaus ei onnistu, jos huolellisuudesta tingitään. Huolimattomuusvirheiden takia kattoa voisi alkaa vuotaa pian uudestaan, joten muistamme aina keskittyä siihen, mitä olemme kulloinkin tekemässä.

Katon alle eli välikatolle pääsevä kosteus aiheuttaa vakavia katon kuntoa ja koko rakennuksen asumiskelpoisuutta uhkaavia ongelmia. Kosteus saattaa saada kattoa kannattelevat rakenteet lahoamaan, ja yläpohjan eristeet homehtumaan. Palahuopakaton ja kaikkien sen jiirien ja läpivientien kunto on hyvä tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta vuotokohdat tai sellaiseksi kohta muuttuvat haurastumat saataisiin paikattua jo ennen, kuin katto vuotaa. Kattovuoto saattaa johtaa tarpeeseen uusia katto ennenaikaisesti. Vaikka katon vesivuoto voitaisiinkin paikata suorittamalla katon osittainen korjaus, on katon vuotokorjauksen hinta aina suurempi silloin, jos katteen korjauksen lisäksi joudutaan myös kunnostamaan kattorakenteita ja aluskatetta sekä uusimaan eristeitä.

Katon osittainen korjaus voi tarkoittaa paanujen liimaamista takaisin paikolleen

Palahuopakaton kunnostaminen voi tarkoittaa irronneen palahuopapaanun liimaamista takaisin paikoilleen, mutta tarvetta voi olla myös jiirin, saumojen tai läpivientien tiivistämiselle. Kevättarkastus tai myrskyn jälkeinen tarkastus voi paljastaa tarpeen kiinnittää katosta irronneet kattotarvikkeet takaisin katolle. Tarvetta voi olla myös lahonneiden otsalautojen uusimiselle. Katon alla tehty tarkastus voi kertoa aluskatteen repeytyneen – silloin on ajankohtaista suorittaa aluskatteen osittainen vaihto.

Jiiri, sauma tai läpivienti voi alkaa vuotaa varsinkin kevättalvella, kun raskas lumi ahdistelee painollaan sen vedenpitävyyttä. Jos katon aluskate on kaikin puolin ehjä, selvitään tästä kattokorjauksesta ehkä vain tiivistämällä piipunjuuri tai muu ongelmakohta erityisen tiivistysaineen avulla. Muussa tapauksessa kunnostamme kastuneet kattorakenteet ja uusimme märät eristeet, sekä tietenkin tiivistämme aluskatteen läpiviennit. Jos aluskatteessa on reikiä tai muita ongelmia, on tilanne ratkaistavissa purkamalla vesikattoa sen verran, että huonokuntoiset kohdat voidaan purkaa ja uusia. Katon kevätkorjauksiin saattaa liittyä myös kattotikkaiden ja lumiesteiden, ehkä myös viemärintuuletusputkien ja esimerkiksi vesikourujen kiinnittämistä takaisin paikoilleen. Kiinnikkeetkin voivat pettää, kun lumen paino haastaa niiden kuntoa.

Lahovaurioita voi löytyä myös katon ulkopuuosista. Otsalaudat ja muun muassa räystäslaudat lahoavat, jos niitä ei suojaa hyväkuntoinen maalipinta. Vaikka maalipinta olisikin uusittu muutaman vuoden välein, voi lahovaurioita esiintyä, jos puuosat altistuvat jatkuvalle kosteudelle. Syy saattaa löytyä esimerkiksi epäkuntoisesta tai väärin mitoitetusta sadevesijärjestelmästä. Yli äyräiden tulviva sadevesijärjestelmä saattaa johtaa muihinkin kosteusongelmiin, joten se kannattaa korjata ajoissa.

Korjausoperaatio suunnitellaan sen mukaan, mikä on parasta asiakkaalle

Katon korjaus alkaa kohteen tarkastamisella. Emme voi suunnitella katon korjausta tai laskea sille kiinteää hintaa, jos emme tiedä, millainen kohde on kyseessä. Paikan päällä saamme selvitettyä sen, millä tavalla palahuopakatto kannattaa korjata, ja mitä katon korjaus avaimet käteen -pakettina tehtynä maksaa. Asiakkaan etu on aina ykkössijalla. Emme tarjoa katon vaihtoa, jos katto saadaan paikattua paljon edullisemmin tekemällä palahuopakaton osittainen korjaus. Emme myöskään ala korjata sitä, mikä ei ole rikki, tai asenna katolle sellaisia tarvikkeita, joita asiakas ei tarvitse tai halua.

Edes säännöllisesti huollettu palahuopakatto ei kestä ikuisesti, vaan katon odotettavissa oleva elinikä pyörii 40 vuoden korvilla. Jos katon huollot ovat jääneet väliin useamminkin kuin kerran, katto kestää ehkä vain puolet tästä. Kun arvioimme, onko katto paras korjata vai uusia, otamme huomioon katon iän sekä sen todellisen kunnon. Jos katto on kauttaaltaan kovin haurastunut, ei yhden paanun paikkaaminen paljoa auta – katto saattaa vuotaa kohta jostain toisesta kohdasta. Haurastunut palahuopakate voidaan kunnostaa pinnoittamalla se uudestaan, mutta varsinkin jos katon alle on jo päässyt kosteutta, on kattoremontti paras olemassa oleva vaihtoehto.

Katto vaarassa varsinkin myrskyllä ja kevättalvella

Palahuopakatto voi alkaa vuotaa tai vaurioitua muutoin niin myrskyssä kuin myös kevättalvella. Myrskyn aikainen kova tuuli voi irrottaa katosta kattotarvikkeita, kuten IV-putkia, vesikourut tai lapetikkaat, mutta hullumminkin voi käydä. Kova tuuli saattaa kaataa puun katolle, ja tällainen rysäys voi rikkoa kattorakenteita vakavasti. Myös kevättalvella ovat katon rakenteet vaarassa irrota. Lumen paino on voinut löystyttää kattotarvikkeiden kiinnityksiä, ja kun lumimassat alkavat valua alas katolta, saattavat kattotikkaat ja muut kattotuotteet pudota lumen mukana maahan. Lumen paino voi tehdä muutakin hallaa, esimerkiksi painaa katon notkolle.

Palahuopakaton kunto on hyvä tarkastaa jokaisen isomman myrskyn jälkeen, jotta mahdollisesti irronneet pellitykset ja kattotarvikkeet saataisiin pian takaisin paikoilleen, ja jotta kaikki muutkin vauriot olisi mahdollista kunnostaa pikaisesti. Lisäksi mummonmökin, piharakennuksen ja kaikkien muiden rakennusten katto pitäisi tarkastaa joka ainut kevät, ja toisen kerran vielä loppusyksystä.

Katon tarkastus paljastaa nekin vauriot, joita ei maasta käsin näe

Sopiva väli teettää palahuopakaton kunnon tarkastus on noin puoli vuotta. Katon kunto tarkastetaan nousemalla katolle. Katon päällä liikkuessa huomaa nekin vauriot, puutteet ja huollontarpeet, joita ei maasta käsin kattoa tiiraillessa erota. Katon kuntotarkastus vaatii siis aina katolle kiipeämistä, ja yläpohjassa tehtävää visiittiä. Yläpohjarakenteiden ja eristeiden kunnon tarkastaminen onnistuu esimerkiksi ahtautumalla ryömintätilaan talon päädyssä olevan tarkastusluukun kautta.

Katto pitää tarkastaa näin usein, jotta mikään kattoon ilmestynyt vaurio ei ehtisi vaikuttaa katon kuntoon ainakaan kovin kauaa. Jos katon vauriot paikallistetaan mahdollisimman nopeasti, selvitään ehkä pelkän vesikatteen korjaamisella. Jos ongelmat ovat jo ehtineet vaikuttaa katon alapuolisten osien kuntoon, maksaa katonkorjaus tai mahdollisesti tarvittava kattoremontti paljon enemmän. Keväällä katosta voi löytyä muun muassa sauma- ja läpivientivuotoja, mutta jos ne saadaan pian paikattua, ei kosteutta ehkä pääse lainkaan kattorakenteisiin. Aluskermi pystyy estämään satunnaisten kattovuotojen aiheuttamat kosteusongelmat, jos se on ehjä, eikä siihen kohdistu pitkäaikaista kosteusrasitusta.

Toisen kerran palahuopakatolle kannattaa nousta sen kuntoa tarkastamaan loppusyksystä. Syystarkastus tarkoittaa sitä, että katto ehditään tarvittaessa tiivistää ennen talvea, ja vesikourujen tai kattoturvatuotteiden kiinnitykset ehditään tarvittaessa kiristää. Samalla varmistetaan muun muassa se, että sadevesijärjestelmän sulanapitokaapelit toimivat, ja että piipunhattu on kunnolla paikallaan. Tiesithän, että palahuopakaton puolivuosittaiset tarkastukset voi saada meiltä aivan ilmaiseksi. Tilaa mikä tahansa kattotyö, niin kattosi tarkastetaan ilmaiseksi: yksi hyvä idea on jättää katon kevät- ja syyskuntoon laitto meidän huoleksemme. Palahuopakate on hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa ilmapuhaltamalla, ei harjaamalla, ja samalla pitää hoitaa vesikourujen puhdistus. Puhdistettu ja tarkastettu kattokokonaisuus on valmis ottamaan vastaan tulevan vuodenajan rasitukset.

Kattovarusteidenkin kuntoa seurattava – lisäksi vesikourut on huollettava säännöllisesti

Aika ja ilmasto koettelevat myös katon tarvikkeiden kuntoa. Jotta vesi poistuisi jatkossakin tarpeeksi kauas rakennuksesta ja jotta katolla liikkuminen sujuisi turvallisesti hyväkuntoisia kattoturvatuotteita pitkin, pitää katon tarvikkeiden kunto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Voi olla, että kattotikkaiden kiinnitykset ovat löystyneet, ja ne uhkaavat irrota seuraavalla tuulella. Ehkä ilmanvaihtoputkien läpivientien tiivisteet ovat haurastuneet, ja ne vuotavat tai uhkaavat vuotaa. Kattotarkastus paljastaa myös sen, jos ruoste on alkanut heikentää lumiesteiden tai muiden katon tarvikkeiden kuntoa, tai jos viemärintuuletusputkesta tippuu kondenssivettä. Kattotarkastuksen perusteella osaamme suositella ruostevaurioiden kunnostamista, kiinnityksen kiristämistä tai esimerkiksi katon läpivientien tiivistämistä. Tarvittaessa tarjoamme vaikka kattoikkunan vaihtoa tai suosittelemme hormisaneerausta. Savuhormi pysyy paremmassa kunnossa eikä ala rapautua, jos se suojataan kosteudelta asentamamme piipunhatun ja kattopeltiseppiemme tekemien piipunpellitysten avulla.

Sadevesijärjestelmäkin voi vaatia korjaamista

Palahuopakaton sadevesijärjestelmäkin saattaa vaatia korjaamista, sillä voi olla, että räystäskouru vuotaa saumoistaan, tai ruoste on syövyttänyt siihen reikiä. Kouru voi vuotaa myös itsensä ja katon liitoksesta, tai se on voinut irrota kiinnikkeistään ja pudota maahan. Jos palahuopakatolta peräisin olevia sade- ja sulamisvesiä ei saada ohjattua tarpeeksi kauas rakennuksesta, voi kosteus hiipiä talon rakenteisiin ja alkaa aiheuttaa vakaviakin ongelmia. Sadevesijärjestelmä tukee salaojien toimintaa, mutta jos sitä ei ole, voivat katolta valuvat tuhannet vesilitrat kuormittaa niin paljon salaojajärjestelmää, että se ei pysty pitämään perustuksia kuivana. Jos sadevesijärjestelmä on asennettu väärin, saattavat kattovedet päätyä salaojiin, ja silloin vedet ohjautunevat oikopäätä perustuksiin.

Olipa kyse asennusvirheistä, mitoitusvirheistä, ruostevaurioista, alas pudonneista kouruista, vuotavista saumoista tai loppuun kuluneista ränneistä, ota yhteyttä, niin korjaamme sadevesijärjestelmäsi aikailematta. Arvioimme, selvitäänkö tilanteesta paikkaamalla tai saumaamalla rännit, vai pitääkö ne uusia. Rännit on aika uusia noin 40 vuoden välein, sillä edes pinnoitettu teräs ei kestä kosteutta ikuisesti. Uudet kourut ja alastuloputket antavat ryhtiä koko rakennukselle ja parantavat kosteudenhallintaa monin tavoin.

Vuotava räystäs kannattaa korjata myös sen takia, että roiskeet ja tulvavedet alkavat vähitellen lahottaa katon ulkopuuosia ja talon ulkoseiniä, minkä lisäksi vesi saa pihamaan vettymään. Talvella kosteus muuttuu vaaralliseksi liukkaudeksi. Jos räystäskouru tulvii yli äyriensä, ei aina tarvita korjaamista. Kyseessä saattaa olla lehtien ja neulasien aiheuttama tukos, mikä saadaan avattua puhdistamalla kouru roskista. Kouru pitäisi puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta tukoksia ei esiintyisi, eikä ränni jäätyisi umpeen talvella. Jos kouru kuitenkin pääsee jäätymään umpeen, tilaa meiltä kourun höyrysulatus. Se tehdään ekologisesti kuumalla vesihöyryllä, mikä pystyy sulattamaan paksuimmankin jääkerroksen – samaa laitetta käytetään myös jään poistoon katolta tai esimerkiksi ojarummun sulattamiseen. Vesikouruihin asennettavat sulanapitokaapelit estävät vesikouruja enää jäätymästä umpeen, vaikka niihin jostain syystä jäisikin seisovaa vettä. Sulanapitojärjestelmä ei kuitenkaan korvaa rännien säännöllistä puhdistamista.

Säästä rahaa noudattamalla palahuopakaton huolto-ohjelmaa

Kun huollatat bitumipaanukattoa säännöllisesti, pysyy katto rasituksensietokykyisenä ja uutta vastaavassa kunnossa huomattavasti pidempään. Koska säännöllisesti puhdistettua palahuopakattoa ei tarvitse paljoakaan korjailla, säästää rakennuksen omistaja pitkän pennin katon korjauskustannuksissa. Kustannussäästöjä syntyy myös siinä, että huollettu palahuopakatto kestää 40 vuotta, mahdollisesti jopa enemmänkin – kun taas oman onnensa nojaan jätetty bitumipaanukatto saattaa reikiintyä, haurastua ja venyä jo parikymppisenä niin paljon, että se on paras uusia.

Millaista huoltoa palahuopakatto sitten kaipaa? Jokainen katto on huollettava joka kevät ja syksy riippumatta siitä, mistä materiaalista se on valmistettu. Puolivuosittainen huolto tarkoittaa katteen pinnan puhdistamista, mikä yleensä hoidetaan harjaamalla, mutta palahuopakaton ollessa kyseessä se täytyy toteuttaa hellävaraisemmalla tavalla. Roskat kannattaa poistaa ilmapuhaltamalla, sillä ilmapuhallin ei saa herkkääkään katetta vaurioitumaan. Lisäksi puolivuosittaiseen huoltoon kuuluu sadevesijärjestelmän puhdistaminen roskista. Näin rännit eivät ala ruostua, jäätyä ja vuotaa. Tähänkin kattohuoltoon kuuluu koko kattokokonaisuuden tarkastaminen. Perusteellinen tarkastuskierros ulottuu aina katon rakenteisiin ja katolle asennettuihin tarvikkeisiin asti, eikä siitä palvelulupauksemme mukaisesti tarvitse maksaa erikseen. Jos omakotitalon, kesämökin tai esimerkiksi ulkorakennuksen katto tarvitsee joitain muita huoltoja, mainitaan niistä asiakkaalle, ja niistä tehdään hyvä tarjous. Myös mahdolliset kattokorjaustarpeet esitellään. Mitä pikemmin uudet vauriot paikataan, sitä paremmassa kunnossa bitumipaanukatto pysyy.

Katon tarkastaja saattaa suositella esimerkiksi näitä kattohuoltoja

Palahuopakaton kunnon tarkastanut asiantuntijamme saattaa suositella sinulle esimerkiksi sammalenpoistoa tai katon pinnoitusta. Katolle kasvaneista sammaleista pääsee eroon erityisten sammalentuhoaineiden avulla, mitkä poistavat sammalet vaurioittamatta kattoa tai sen pinnoitetta. Katon pinnoite kuluu joka tapauksessa vuosien vieriessä, siksi palahuopakatto pitää pinnoittaa uudelleen katon palveltua parikymmentä vuotta. Uusi pinnoite suojaa katon ja pidentää sen käyttöikää, auttaahan se kattoa torjumaan sammaleita ja sietämään auringon kuivattavaa vaikutusta. Palahuopakatto pinnoitetaan avaimet käteen -työnä, sillä aivan kaikki kattotyömme toteutetaan täyden palvelun pakettina. Tällaiseen urakkaan kuuluu muun muassa katon tiivistys, katon pesu, sammaleiden poisto, pinnoitteen levittäminen ja loppusiivous.

Edellä esiteltyjen kattohuoltojen lisäksi talon palahuopakatto saattaa tarvita lumen pudottamista tai jään sulattamista katolta. Lumen pudotus voi rikkoa katetta tai katon yksityiskohtia, joten se kannattaa teettää alan ammattilaisilla, jotka tietävät, miten toimia. Me pidämme huolen myös omasta ja rakennuksen ympäristön turvallisuudesta, joten lumenpudotus onnistuu ilman riskejä tai rikkoontumisia. Jää sulatetaan höyrytyslaitteen avulla, olipa sitä kertynyt sitten katon reunalle tai vesikouruihin.