Katon huolto on moitteettomasti toimivan katon peruspilari
Jos katto jäisi huoltamatta, lisääntyisivät sen korjaustarpeet, ja katto jäisi aika lyhytikäiseksi. Kattoa kannattaa siis huoltaa, olipa se tiilikatto, huopakatto tai peltikatto. Katon korjaustarpeet pysyvät minimissä ja katon käyttöikä maksimissa, jos kattoa huolletaan asianmukaisesti. Me tiedämme, miten kutakin kattoa kannattaa huoltaa – ota katemateriaalikohtaisten ja kilpailukykyisesti hinnoiteltujen kattohuoltojen tiimoilta yhteyttä meihin!
Katon puhdistus on hyvin tärkeä kattohuolto, sillä roskat estävät katetta kuivumasta. Kosteus haurastuttaa eri katemateriaalit: esimerkiksi tiilikaton se saa rapautumaan, peltikaton taas ruostumaan. Kosteus koettelee myös vesikaton alla olevan aluskatteen kestävyyttä. Jos aluskatekin haurastuu, kastuvat kattorakenteet. Kastuneet kattorakenteet eivät jaksa kannatella katon painoa, ja seuraus voi olla ennenaikainen kattoremontti. Muita tärkeitä kattohuoltoja ovat kattomaalaukset ja katon suojakäsittelyt, eikä katon sadevesijärjestelmääkään kannata jättää puhdistamatta ja huoltamatta. Sadevesijärjestelmä pitää huolta omakotitalon, kerrostalon tai muun kiinteistön rakenteiden kuivuudesta ohjaamalla katolle satavat vedet ja siellä sulavat lumet tarpeeksi kauas talon perustuksista. Roskakuorma saa sadevesijärjestelmän vuotamaan, ja silloin voidaan joutua tekemisiin eriasteisten vesivahinkojen kanssa.
Omakotitalon ja kesämökin tiilikattohuollot, peltikattohuollot ja huopakattohuollot ovat kotitalousvähennyskelpoisia, ja kattohuolloille saa kauttamme myös rahoituksen. Palvelukokonaisuuden kruunaa kaupanpäällisemme, mikä on kattava kattotarkastus. Katon kuntotarkastus tarkoittaa koko katteen tiiviyden ja ehjyyden tarkastamista, ja katon kuntotarkastuksen aikana piipahdetaan mahdollisuuksien mukaan myös katon alla. Jos tapaamme katolla pintaruostetta, hajonneita kattotiiliä tai esimerkiksi sammaleita, tarjoamme asiaankuuluvia kattotöitä hyvällä hinnalla ja ammattitaidolla tehtyinä. Tällainen kattotarkastus onkin kaikista tärkein ja hyödyllisin tapa pitää huolta katon kunnosta, sillä sen ansiosta kaikki kattohuollot ja katon paikkaukset tulevat tehtyä ajallaan. Katon kunto ei siis ala suotta heiketä, ja katto voi kestää jopa koko vuosisadan verran. Kaikki katot eivät yllä aivan niin pitkään käyttöikään, mutta esimerkiksi konesaumakatto ja savitiilikatto ovat niin pitkäikäisiä, että sadan vuoden mittainen elinkaari ei olisi mikään uutinen.
Katon tarkastusten merkitystä ei voida vähätellä
Kattotarkastus on kaikenlaisten kattojen huollon peruspilari, joten sen merkitystä ei voida vähätellä. Katto kannattaa tarkastaa puolen vuoden välein, jotta sen kunto pysyisi tasaisen hyvänä vuosikymmenestä toiseen. Säännöllisten tarkastusten ansiosta kaikki huonokuntoiset saumat ja muut ongelmakohdat tulevat paikannettua ja paikattua yleensä jo ennen, kuin katon alapuolisten osien kuntoa vaarantuu. Jos vaurio on pelkässä vesikatteessa, katon osittainen korjaus on yleensä helppo ja edullinen toteuttaa. Hyvin hoidettuunkin kattoon saattaa ilmaantua erilaisia vaurioita, koettelevathan kattoa isot lämpötilavaihtelut, tuulet, aurinko ja sen UV-säteet, lumi ja kosteus. Ei ole epätavallista, että tiilikatolta löytyy rikkinäinen tiili, tai että palahuopakatolta meinaa irrota jokin paanu. Tällaiset pienet vauriot voisivat johtaa katon vesivahinkoon, jos kattoa ei aikanaan paikattaisi.
Katon joka kevät ja joka syksy tehtävien tarkastuksen aikana varmistetaan myös se, vetääkö sadevesijärjestelmä, onko savupiippu suojattu ja ovatko kattotikkaat sekä muut kattotarvikkeet kunnolla kiinni katossa. Sadevesijärjestelmässä olevat tukokset voisivat johtaa kosteusvaurioihin. Tukossa oleva kattokaivo voi johtaa kattovuotoon, sillä vesi ei pääse pois katolta, jos kattokaivo ei vedä. Räystäskouruissa olevat tukokset voivat puolestaan johtaa talon ulkoseinien kunnon heikkenemiseen tai jopa talon perustusten kastumiseen, joten ei ole yhdentekevää, missä kunnossa vesikourut ovat. Kattotarkastus ulottuu myös katon alle, mikäli sinne on meille esteetön pääsy. Katon alla vierailemalla voidaan varmistaa aluskatteen tiiveys ja eristeiden sekä kattorakenteiden kunto.
Tiilikaton, peltikaton tai bitumikaton kattotarkastus voi paljastaa tarpeen kattohuollolle. Ammattilaisemme näkevät heti, onko katto aika pinnoittaa uudestaan, tai onko katolla sammaleita, mitkä olisi syytä poistaa katon kunnon tukemiseksi. Kaikenlaisista kattohuolloista ja muista kattotöissä on luvassa oivallinen tarjous, jos asiantuntijamme mielestä lisätoimenpiteet ovat paikallaan joko nyt heti tai lähitulevaisuudessa. Saatat saada vinkin myös liian lähellä rakennusta kasvavien puiden kaatamisesta. Lahot puut voivat kaatua tuulella katon päälle, joten niiden poistaminen kannattaa hoitaa niin pian kuin mahdollista. Terveidenkin puiden poisto voi olla paikallaan, sillä jos aivan talon vieressä kasvaa runsaasti roskaavia puita, uhkaavat ne katon kuntoa ja tulevat aiheuttamaan rakennuksen omistajalle lisää töitä ja kustannuksia.
Säännöllinen huolto on kaiken a ja o
Kattotarkastus on paikallaan kaksi kertaa vuodessa, ja kattotarkastukset kannattaa ajoittaa siten, että ensimmäinen tarkastus tehdään heti, kun lumi on sulanut, jotta talven aikana ehkä syntyneet vauriot saataisiin mahdollisimman pian pois päiväjärjestyksestä. Saumavuotojen korjaaminen tai jiirin tiivistys voi olla ajankohtaista; tarvetta voi olla myös lumiesteiden kiinnittämiselle takaisin kattoon tai esimerkiksi vääntyneiden piipunpellitysten kunnostamiselle. Loppusyksystä tehty kattotarkastus paljastaa taas sen, onko katto hyvä tiivistää ennen uutta talvea ja sen aiheuttamia kuormituksia.
Asiakkaamme saavat katon kuntotarkastuksen hintaan nolla euroa, jos tilaavat samalla joitain muita kattotöitä – kuten vaikkapa räystäskourujen puolen vuoden välein tehtävän puhdistuksen ja yhtä usein tarvitun katon harjauksen. Katon kevät- ja syyshuollot yhdistävät nämä kaksi tärkeää perushuoltoa. Kuntotarkastuksen voi tilata myös erillistyönä, mutta kannattaa miettiä, eikö olisi helpompaa jättää katon talvi- tai kesäkuntoon laitto meidän vastuullemme ja päästä samalla nauttimaan ilmaisesta kattotarkastuksesta.
Luota laatuun myös kattohuolloissa
Tarjoamme timanttista laatua ja raudanlujaa ammattitaitoa kaikenlaisissa kattohuolloissa. Huollamme tottunein ottein erilaiset bitumikatot, peltikatot ja betonitiilikatot, mitkä ovat hyvin suosittuja kattoja maassamme. Kahdesti vuodessa tehty puhdistus ja pinnoitteen uusiminen tarpeen mukaan pitävät nämä katot hyvässä kunnossa. Bitumikatolla pitää käyttää hellävaraisempia otteita kuin muilla katoilla – otamme tämän huomioon kattohuoltoja suunnitellessamme ja toteuttaessamme. Huollamme laadukkaasti myös harvinaisemmat katot, kuten kuparikatot, savitiilikatot ja alumiinikatot. Kuparikatto onkin helppohoitoinen katto, sillä sitä ei tarvitse edes pinnoittaa. Kunhan katto harjataan ja tarkastetaan kahdesti vuodessa, kestää tämä katto jopa satoja vuosia putkeen. Savitiilikattoakaan ei pinnoiteta, mutta se saattaa vaatia sammalenpoistokäsittelyjä – lisäksi se on hyvä suojakäsitellä kerran tai kaksi per vuosikymmen.
Vaarallista asbestia sisältävää mineriittikattoa huoltaessa pitää olla kieli keskellä suuta. Ehjä katto ei ole vaarallinen, mutta tilanne muuttuu, jos katosta irtoaa kuituja. Siksi esimerkiksi kattopesu vaatii erityisen tarkkoja suojaus- ja suodatustoimenpiteitä. Kyseessä onkin luvanvarainen työ. Jos mineriittikatto on muuten täysin toimivassa kunnossa, kannattaa se pesettää ja pinnoittaa uudelleen, sillä siten katto voidaan suojata rapautumiselta ja kasvustoilta. Katto saa näin lisää toimintavarmuutta ja käyttöikää. Jos mineriittikatto alkaa olla huonossa kunnossa, ei sitä saa enää korjata – ei kenenkään toimesta. Katon purku ja vaihto on tällöin ainut vaihtoehto, mutta kohta rakennuksessa on uusi katto, minkä alla voi taas viettää lukuisia huolettomia vuosikymmeniä. Kattoremonttia koskeva määräys ei siis ole huono asia. Meidän kanssamme asioivat saavat kaikenlaiset kattosaneeraukset aina hyvällä hinnalla ja kiistattomalla ammattitaidolla toteutettuna.
Katon maalaus piristää ja suojaa
Katon maalaus on helppo tapa piristää koko omakotitalon, kerrostalon tai muun rakennuksen ilmettä. Vastamaalattu katto saa koko rakennuksen vaikuttamaan hyväkuntoiselta ja hyvin hoidetulta, onhan katto varsin näkyvällä paikalla – kattoa ei suotta kutsuta rakennuksen viidenneksi julkisivuksi! Kattomaalausta ei silti tehdä vain ulkonäkö- ja imagosyistä, vaan katon huoltomaalaus suojaa katon niin hyvin, että se ehkäisee monet korjaustarpeet. Kattomaalaus voi pidentää katon käyttöikää vuosikymmenellä tai jopa kahdella, joten kattomaalaus kannattaa teettää ajallaan.
Kuparikattoa tai savitiilikattoa ei maalata, mutta muut katot maalataan tai pinnoitetaan ainakin kerran. Oikea aika maalata katto riippuu vanhan pinnoitteen kulumisasteesta. Peltikatto maalataan teoriassa noin 15 vuoden välein, mutta käytännössä huoltomaalausvälit voivat olla pidempiä tai lyhempiä. Huopakatot ja betonitiilikatot eivät tarvitse pinnoitushuoltoa kuin vain kerran, ja se kerta ajoittunee jonnekin katon 20- ja 35-vuotispäivien väliin. Kate on paremmassa suojassa niin pakkasrapautumiselta, kasvustoilta kuin auringon UV-säteitäkin, kun se pinnoitetaan uudestaan. Tiilikaton pinta muuttuu vuosien vieriessä huokoisemmaksi, ja se vaikuttaa siihen, kuinka herkästi katto kerää sammaleita ja vettä. Mitä enemmän tiilien sisällä on vettä ja mitä enemmän katolla kasvaa sammaleita, sitä enemmän katto altistuu pakkasrapautumiselle. Tiilien pinnoitus silottaa tiilien pinnan ja suojaa katon näin ollen rapautumiselta. Bitumikatot pinnoitetaan yleensä aikaisemmin kuin tiilikatot, sillä bitumikaton elinkaari on paljon lyhempi. Ilman pinnoitushuoltoa elinkaari uhkaisi jäädä vielä lyhyemmäksi, sillä suojaamaton katto kuivuu ja halkeilee. Pinnoite on bitumikaton pitkän iän salaisuus, sillä se ylläpitää katon elastisuutta ja sen kykyä vastustaa auringon kuluttavaa vaikutusta.
Kattomaalaus etenee avaimet käteen -pakettina, aivan kuten kaikki muutkin tekemämme tiilikattohuollot, bitumikattohuollot ja peltikattohuollot – ja kaupan päälle tulee koko katon kuntotarkastus. Kattomaalaukseen kuuluu alkutarkastus, ympäristön suojaus ja katon tiivistys. Katto, minkä saumat ja läpiviennit eivät vuoda, on turvallista pestä. Samalla poistetaan mahdolliset kasvustot. Kuivunut katto maalataan tai pinnoitetaan, ja sitten onkin vuorossa enää loppusiivous ja -tarkastus. Lopuksi saat edullisen laskun kattomaalauksesta. Kattomaalauksen hinnan voit maksaa kauttamme haettavan rahoituksen avulla, ja yksityisasiakkaalla on mahdollisuus vähentää työ verotuksessaan.
Rasitusten vähentäminen auttaa kattoa kestämään
Kaikkiin katon kohtaamiin rasituksiin ei voida puuttua – kukapa pystyisi esimerkiksi pysäyttämään tuulta. Joihinkin rasituksiin kuitenkin voidaan puuttua, ja niin kannattaakin toimia, sillä näin katto pysyy paremmassa kunnossa. Esimerkiksi lunta voidaan pudottaa katolta, ja näin voidaan estää kattorakenteiden ylikuormittuminen ja muun muassa kattotikkaiden irtoaminen katolta. Myös katolle kertyneet roskat ja sinne kasvaneet sammalet kannattaa poistaa, sillä se onnistuu paljon helpommin kuin vaikkapa sammaleiden aiheuttamien kosteushaittojen korjaaminen.
Miten lika ja sammalet poistetaan katolta?
Katon puhdistaminen hoidetaan yleensä harjaamalla, mutta bitumikatot ovat sen verran herkästi vaurioituvia, että ne kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimien avulla. Roskaton katto ei vietä pitkiä aikoja kosteana, sillä se pääsee kuivumaan heti sateiden jälkeen. Näin ollen katto on paremmin suojassa sammaleilta, mitkä rakastavat kosteutta. Peltikatolle ei sammaleita juuri synny, mutta tällaiselle katolle pitkäaikainen kosteus aiheuttaa ruostetta.
Jos tiili- tai huopakatolta löytyy sammaleita tai muita kasvustoja, tilaa sammaleidenpoistokäsittely. Sammalenpoistoaine, mikä levitetään katolle, puhdistaa katon kaikista kasvustoista aiheuttamatta vaaraa katon kunnolle, kuten katon mekaaninen puhdistus voisi tehdä. Mekaaninen puhdistus ikäännyttäisi kattotiilet ja voisi vaurioittaa bitumikattoa. Tiilet murenisivat ikääntymisen tähden, ja tämä lyhentäisi reilusti tiilien elinkaarta. Kannattaa siis suosia kemiallisia sammalenpoistoaineita. Sammalet on joka tapauksessa poistettava, sillä ne heikentävät katon kuntoa pahentaen muun muassa katon pakkasrapautumista. Huopakaton ne altistavat myös saumavuodoille ja myrskyvahingoille, sillä sammalet tuppaavat avaamaan katon saumoja. Kun sauma ei enää ole tiivis, pääsee sen alle niin tuuli kuin kosteuskin.
Miten jää ja lumi poistetaan katolta?
Katolta saatetaan joutua poistamaan myös lunta ja jäätä, sillä ne voivat vaurioittaa katon saumoja, vesikattorakenteita ja muun muassa katon läpivientejä. Pakkaslumi on melko kevyttä, mutta kevään tullen lumi alkaa vettyä ja tiivistyä, ja tämän seurauksena kattolumen paino voi olla jopa 10 000 kiloa. Lumen pudotus kerrostalon, rivitalon tai omakotitalon katolta on riskialtista puuhaa, siksi urakka kannattaa teettää meidän harjaantuneilla ammattilaisillamme. Me osaamme pudottaa lumen katolta niin, että katto ei vaurioidu, eikä alas kipattu lumi uhkaa kenenkään henkeä ja terveyttä. Paikka, mihin lumet pudotetaan, pitää valita huolella, sillä alle ei saa jäädä myöskään kenenkään omaisuutta. Me hoidamme kattolumityöt pitäen huolta myös omasta turvallisuudestamme. Kunnolliset työturvallisuustuotteet ovat turvallisen lumenpudotuksen ehdoton edellytys. Ilman turvavaljaita ei kannata nousta edes loivalle katolle, jyrkemmästä harja- tai pulpettikatosta puhumattakaan.
Toteutamme myös jäänsulatukset. Jos katon reunalla on jäätä, on talon liepeillä liikkuminen riskipeliä. Jää on painavaa ja teräväreunaista, joten jäänsulatuksen tilaaminen parantaa pihamaan turvallisuutta huomattavasti. Jää voi myös rikkoa katon saumoja ja estää lumen sulamisesta aiheutuvaa vettä poistumasta katolta. Jään taakse voi kerääntyä seisovaa vettä, ja tällaisessa tilanteessa ei ole luottamista edes konesaumakaton kaksinkertaisten saumojen vedenpitävyyteen. Jäätä ei kannata poistaa mekaanisesti, vaan on paras tarttua luuriin ja tilata jään poisto katolta meiltä. Hoidamme tämän kattotyön turvallisesti ja ympäristöystävällisesti kuumalla vesihöyryllä.
Kuuma vesihöyry sulattaa jään myös sadevesijärjestelmästä. Kattokaivot voivat jäätyä, ja silloin sula vesi voi päästä läpi katon saumoista. Jos vesikouru jäätyy umpeen, on vaarana, että kosteus hiipii talon rakenteisiin. Ränneistä tulvivat vedet kastelevat pihan ja aiheuttavat ränneistä riippuvien jääpuikkojen syntymistä, joten jää kannattaa poistaa mahdollisimman pian. Rännien ja kattokaivojen jäätymistä voi ehkäistä huolehtimalla niiden kunnosta ja puhtaudesta, sekä asennuttamalla niihin sulanapitojärjestelmän.
Kattojen huolto-ohjelmat perustuvat muutamiin perushuoltoihin
Tiilikaton, huopakaton ja peltikaton huolto perustuu katon puhtaanapitoon ja katon pinnoitteen kunnosta huolehtimiseen. Lisäksi turhat rasitukset, kuten lumi, jää ja sammalet, kannattaa poistaa katolta. Kaikki eri materiaaleista tehdyt katot kannattaa tarkastaa puolivuosittain. Tilaa meiltä mikä tahansa katon huolto, katon paikkaus tai muu kattotyö, niin sinulle tarjotaan kattotarkastus aivan ilmaiseksi. Tällaisen kuntotarkastuksen yhteydessä käydään läpi koko katon kunto, aina katon rakenteita myöten. Kuntotarkastus johtaa tarjouksen tekemiseen mahdollisesti tarvituista lisäkorjauksista tai -huolloista. Meidän kauttamme saat parasta palvelua parhaalla hinnalla, olipa katteen materiaali tai koko mikä tahansa.
Tiilikaton huolto pähkinänkuoressa
Tiilikatto kannattaa harjata kaksi kertaa vuodessa, jotta katolle ei ilmestyisi sammaleita – jos katto alkaa kuitenkin vihertää, suosittelemme kemiallista sammalenpoistokäsittelyä. Kertaalleen katto on tarkoitus myös pinnoittaa – se auttaa kattoa hylkimään sammaleita ja olemaan rapautumatta. Savitiilikattoa ei pinnoiteta tai maalata, vaan se torjuu sammaleita ja murenemista kerran tai kaksi per vuosikymmen tehtyjen katon suojakäsittelyjen avulla.
Peltikaton huolto pähkinänkuoressa
Peltikaton huolto on vaivatonta, sillä tämä katto ei rapaudu tai sammaloidu. Peltikatto saattaa kuitenkin alkaa ruostua, siksi se kannattaa harjata puolivuosittain ja maalata sen perusteella, kuinka kulunut vanha maalipinnoite on. Katon huoltomaalausta tarvitaan arviolta 10–25 vuoden välein, sillä maalipinnan kuluminen on tapauskohtaista. Kaikki naarmut kannattaa maalata peittoon sitä mukaa, kun niitä maalipintaan syntyy.
Huopakaton ja palahuopakaton huolto pähkinänkuoressa
Huopakaton ja palahuopakaton eli bitumipaanukaton huollon kulmakivi on kahdesti vuodessa tehty katon puhdistus. Harjojen sijaan se kannattaa tehdä ilmapuhaltimilla. Sammalenpoistoaineen levittäminen katolle karkottaa katolta kaikki sen kuntoa heikentävät sammalet ja muut kasvustot. Päälle parikymppinen bitumikatto kannattaa pinnoittaa uudestaan, jotta se ei alkaisi esimerkiksi halkeilla. Pinnoite suojaa katon lukuisilta eri rasituksilta.