KOKO SUOMEN
KATONKORJAUS PALVELU
Laadukkaasti, tehokkaasti ja kokemuksen tuomalla ammattiylpeydellä!

Kattokorjauspalvelumme on sinua ja kattoasi varten

Kattokorjauspalvelumme auttaa kaikissa katto-ongelmissa, oli katolla sitten pieni paikkaustarve tai suurempi vaurio. Jokainen korjauskohde arvioidaan omana kokonaisuutenaan, jotta löytäisimme kestävimmät, luotettavimmat ja kustannustehokkaimmat tavat juuri kyseisen katon korjaamiseksi. Asiantuntemuksemme kattaa kaikki erilaiset katot ja niiden erilaiset korjaustarpeet, joten kattosi on parhaissa mahdollisissa käsissä. Tilaa esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihto, piipunjuurivuodon korjaaminen, huopakaton osittainen vaihto tai peltikatolta irronneiden peltilistojen kiinnittäminen takaisin katolle – kaikki onnistuu kotimaisena laatu- ja takuutyönä. Toiminta-alueemme kattaa koko maan, joten saat avun nopeasti minne päin Suomea tahansa.

Omakotitalon, kerrostalon tai kesämökin katon korjausurakka toteutetaan aina avaimet käteen -periaatteella, ja kaupan päälle tarjotaan katon yleistarkastus. Tällaisen tarkastuksen saa kaupan päälle riippumatta siitä, kuinka iso katon kunnostusurakka on kyseessä, ja se käsittää vesikatteen kuntotarkastuksen lisäksi myös kattotarvikkeiden ja katon alapuolisten rakenteiden kunnon tarkastuksen. Jos kattoa on aika maalata, kattoikkuna pitäisi uusia tai aluskatteessa on reikä, saat tarjouksen tarvittavien toimenpiteiden hoitamisesta kuntoon. Katon kunto pitäisi joka tapauksessa käydä arvioimassa kahdesti vuodessa, joten on enemmän kuin kätevää, että tarjoamme tällaisen kuntotarkastuksen ilmaiseksi kaikkien kattotöidemme yhteydessä.

Varsinkin isommille kattokorjauksille saattaa tarvita lainaa. Vastaus lainantarpeeseen löytyy kauttamme tarjotusta rahoituksesta. Pieniä kattokorjauksia, joiden teettäminen onnistuu suorastaan pikkurahalla, ovat kattoreikien paikkaus, vesikourujen saumaus ja esimerkiksi kattopellin vaihto. Varsinkin pitkään jatkuneet kattovuodot voivat aiheuttaa isompia ja hintavampia korjaustarpeita, kuten lahovaurioisten kattorakenteiden uusimista ja märkien eristeiden vaihtoa. Kun asialla Kattokorjauspalvelu, et maksa kattokorjauksesta liikaa silloinkaan. Meidät tunnetaan siitä, että hintamme ovat kilpailukykyisiä ja järkevästi perusteltuja. Hinta katon korjaamiselle tullaankin laskemaan usein paikan päälle. Tarjouksessa on eritelty töiden osuus, mistä yksityisasiakas on oikeutettu hakemaan kotitalousvähennystä.

Katon korjaus
Katon korjausta ei kannata viivytellä

Katon uusiminen vaiko katon osittainen korjaus?

Erityisen pitkäikäinen katto on alumiinikatto, mikä ei osoita haurastumisen merkkejä vielä satavuotiaanakaan. Vielä pidempään kestää kuparikatto, mutta se on varsin korkean hintansa takia melko harvinainen katto. Tavalliset suomalaiskatot ovat tiilikattoja, huopakattoja ja peltikattoja – varsinkin tiilikuvioituja profiilipeltikattoja. Tiilikaton tekninen käyttöikä on noin 70 vuotta, peltikatolla noin 20 vuotta vähemmän. Huopakatto ja lukuisista paanuista koostuva palahuopakatto pitävät vettä ja tuulia noin 40 vuotta. Pisin mahdollinen käyttöikä saavutetaan huoltamalla kattoa säännöllisesti, ja paikkaamalla kaikki kattoon tulleet vauriot mahdollisimman nopeasti. Vaurioita aiheuttavat niin rakenteiden vanheneminen ja haurastuminen kuin esimerkiksi kovat tuulet, mitkä voivat repiä katosta irti tikkaita ja muita yksityiskohtia. Myös lumi ja jää voivat vaurioittaa rakennuksen kattoa, joten katto saattaa vaatia uusimista jo ennen, kuin se saavuttaa teknisen käyttöikänsä loppupään.

Kun otat yhteyttä ja pyydät meitä korjaamaan omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi teollisuuslaitoksen kattoa, kiirehdimme paikan päälle selvittämään, mistä on kyse. Tutkimme erityisellä tarkkuudella sen, ovatko kattorakenteet vaurioituneet. Katon vaurioiden arvioinnin suoritettuamme osaamme vastata siihen kysymykseen, onko katto parempi uusia, vai riittääkö katon osittainen korjaus. Mitä nuorempi katto ja mitä pienempi vaurio, sitä todennäköisemmin katto voidaan kunnostaa täsmäkorjauksen avulla. Jos katto on kauttaaltaan heikossa kunnossa ja uusia reikiä, halkeamia ja vuotoja on odotettavissa lisää, kannattaa harkita katon vaihtoa. Joissain tilanteissa katto voidaan uusia osittain, eli riittää, että uusimme pelkät kattotiilet tai kattopellit.

Tarjoamme kattoremonttia vain, jos olemme vakuuttuneet siitä, että se on asiakkaan kannalta taloudellisin vaihtoehto. On vain yksi tapaus, jolloin suosittelemme empimättä kattoremonttia – vaikka emme olisi edes nähneet koko kattoa! Tässä viittaamme tietenkin mineriittikattoon. Vanha, asbestia sisältävä mineriittikatto on pakko uusia, jos siihen syntyy jokin vaurio. Asbestikattojen korjaaminen – asentamisesta puhumattakaan – on kielletty, joten tällainen katto on pakko purkaa ja uusia, kun se vaurioituu jollain tavalla.

Katto vuotaa – onko mitään tehtävissä?

Aku Ankka hakee aina ämpärit esiin, kun katto vuotaa sateella. Lattiaa ei kannatakaan suotta kastella, mutta jos sisäkatto vuotaa, ota kiireesti yhteyttä korjauspalveluumme. Kattovuoto on saatava pian paikattua ja kaikki kastuneet rakenteet pitää pian kunnostaa tai uusia. Pidämme huolen siitä, että tulemme kiireesti paikalle paikantamaan kattovuodon ja peittämään katossa olevan reiän rakennuspeitteillä. Sitten laadimme tarjouksen kattovuodon korjaamisesta, tarkoittipa se sitten katon osittaista vaihtoa, kokonaista kattoremonttia tai katon täsmäpaikkausta. Paras korjausmetodi selviää, kun olemme päässeet arvioimaan katon alla syntyneet vauriot omin silmin.

Katto voi vuotaa esimerkiksi harjatiilen tai -pellin kohdalta. Kyseessä voi olla sammaleiden avaama bitumikaton sauma, katon lämpölaajenemisen takia haurastunut piipunjuuren tiiviste tai vaikka lumen painon alla vesitiiviytensä menettänyt jiiri. Koska katon alta kuuluisi löytyä vedenpitävä aluskate, ei jokainen kattovuoto johda kattorakenteiden kastumiseen. Aluskate voi kuitenkin kulua puhki, ja silloin vesikaton läpi vuotavat vedet löytävät tiensä yläpohjarakenteisiin. Kastuneet kattorakenteet on kuivatettava tai uusittava, jos niissä jo esiintyy lahoa. Laho heikentää kaikenlaiset puurakenteet vääjäämättä, joten lahonneita aluslaudoituksia tai muita rakenteita ei kannata jättää vaihtamatta. Myös eristeet kannattaa purkaa ja vaihtaa uusiin, jos niissä esiintyy kosteutta. Kosteus eristekerroksessa voi johtaa yläpohjan homevaurioon.

Jos katto vuotaa tai edes epäilet sellaisen olevan mahdollista, ota yhteyttä meihin. Tulemme tarkastamaan tilanteen ja tarvittaessa sääsuojaamaan rakennuksen. Jos katon tiiviydessä esiintyy ongelmia, saat hyvän tarjouksen katon tiivistämisestä kuhunkin tilanteeseen parhaiten istuvalla tavalla. Ei siis kannata menettää toivoaan, vaan ottaa yhteyttä kokeneisiin ammattilaisiin – katto on tuota pikaa taas tiivis!

Kattotarkastuksen avulla estetään monet kattovuodot

Katon tarkastaminen puolen vuoden välein on paras tapa estää kattoa haurastumasta ja alkamasta vuotaa. Jokainen katto – niin peltikatto, tiilikatto, huopakatto kuin esimerkiksi mineriittikattokin – kannattaa tarkastaa aikaisin keväällä, sekä myöhään syksyllä. Kevättarkastus tarjoaa tilaisuuden havaita kattoon talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot ajoissa. Katot kestävät talven rasituksia hyvin, mutta varsinkin vanhemmalta tiilikatolta saattaa löytyä jokin haljennut tiili, tai peltikaton maalipinnoitteessa saattaa olla katolla liukuneen jään aiheuttama naarmu. Kun kaikki vauriot paikataan pikaisesti, ei katon kunto heikkene tai sen käyttöikä lyhene.

Peltikatto, huopakatto tai tiilikatto kannattaa tarkastaa toistamiseen heti syksyllä. Näin katon tiiviyttä mahdollisesti uhkaavat ongelmat voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä ennen uutta talvea. Katolla saattaa olla sammaleita, tai katon sadevesijärjestelmässä saattaa olla lehtitukkeita. Jokin sauma voi vaatia tiivistämistä, jotta se jaksaisi varmasti pitää kaiken kosteuden poissa katon alta.

Meidän asiakkaanamme saat kattotarkastuksen ilmaiseksi aina, kun teetät meillä joitain muita kattotöitä. Niin kerrostalon kuin kesämökinkin katto kannattaa puhdistaa joka kevät ja syksy. Teettäessäsi katon puhdistuksen meillä, tarjoamme katon yleistarkastuksen kaupan päälle, joten sinulla on yksi muistettava asia vähemmän.

Talvella kattoa rasittaa lumi, kesällä aurinko

Katot ovat pohjoisissa oloissamme kovalla koetuksella. Talvella kattoa koettelevat lumi ja jää, kun taas kesällä aurinko tekee parhaansa kuluttaakseen katon pinnoitetta ja saadakseen katon ikääntymään. Ei siis ihme, että joka katto on suositusten mukaan tarkastettava puolen vuoden välein.

Alkutalvi ja sydäntalvi saattavat mennä vielä melko mukavasti – ellei katto kärsi suurista lämpövuodoista. Jos yläpohjan läpi kohoaa paljon lämpöä, saattaa kattolumen ja katteen ulkopinnan välissä olla niin paljon sulaa vettä, että katon saumat pettävät. Lämmön karkailu voi aiheuttaa myös kondenssivettä, mikä kastelee ja tuhoaa kattorakenteet aivan kattovuodon tavoin. Lumi voi painaa myös katon jiirejä ja muita saumakohtia niin paljon, että katto alkaa vuotaa. Lisäksi talviaikaiset ulkolämpötilavaihtelut saavat aikaan pakkasrapautumista sekä tiilikatolla, mineriittikatolla että savupiipussa.

Keväällä lumikuorman koostumus muuttuu, ja katolla saattaa olla tuhansia ja taas tuhansia kiloja lunta. Lumen paino voi rasittaa katon läpivientejä, kattotarvikkeiden kiinnityksiä ja jopa kantavia kattorakenteita. Seurauksena voi olla kattovuoto savupiipun tai esimerkiksi kattoikkunan kohdalta, katon painuminen luokalle tai kattotikkaiden putoaminen alas katolta. Kun painavat lumimassat liukuvat pitkin kattoa, ei lumiesteistä välttämättä ole apua lumen liikkeiden hillitsemisessä. Jopa lumiesteet saattavat irrota katolta, kun niitä painaa suunnaton lumitaakka. Jos lumi repii katosta irti kattovarusteita, vaurioituu myös katto, ja se on pika pikaa kunnostettava.

Kesällä kuumasti porottava aurinko saa huopakaton altistumaan erilaisille vaurioille. Aurinko kuivattaa ja pehmentää kattohuopaa. Jos katolla käveltäisiin pahimman helleaallon aikana, se voisi pettää jalan alla. Jos kattohuovan pinnoite on jo vanha ja ohentunut, kate kuivuu ja saattaa alkaa halkeilla. Aurinko kuluttaa myös pelti- ja tiilikattoa sekä niiden pinnoitetta. Kesällä ja syksyllä kattoa kuormittavat myös sateet, ja ajoittaiset myrskytuulet. Myrskytuuli saattaa irrottaa katosta IV-putkia, kattosiltoja tai esimerkiksi vesikourut, ja tuulen voimasta katon päälle saattaa vaikka kaatua puu.

Syksyllä puut pudottavat lehtensä, ja osa niistä jää maatumaan katolle ja katon sadevesijärjestelmään. Roskat pitäisi poistaa kahdesti vuodessa, jotta ne eivät estä kattoa kuivumasta sateen ja talven jälkeen – jos katteen pinta ei pääse kunnolla kuivumaan, on luvassa ongelmia ruosteen ja sammaleiden kanssa. Meidän avullamme saat korjautettua kaikki eri vuodenaikojen ja sääilmiöiden aiheuttamat vauriot, ja meiltä kuulet myös parhaat ratkaisut tällaisten vaurioiden ennaltaehkäisyyn.

Näin ehkäiset lumivauriota ja pakkasrapautumista

Kattolumen ennenaikaista sulamista ja saumavuotoja voidaan ehkäistä tuomalla katon alle lisää eristeitä. Eristeet vähentävät lämmön karkaamista, ja siten ne laskevat myös asumiskustannuksia. Jos katolla on kevään koittaessa runsaasti lunta, kannattaa sitä pudottaa alas, sillä näin vähennetään lumen liikkeistä aiheutuvia vaurioita, kuten kattotikkaiden ja muiden kattotarvikkeiden irtoamista. Lumen pudottaminen katolta kannattaa jättää ammattilaistemme vastuulle, sillä me osaamme pudottaa lumet vaurioittamatta tiilikattoa, huopakattoa tai peltikattoa – ja vaarantamatta kenenkään turvallisuutta. Sauma- ja jiirivuotojen todennäköisyyttä pienennetään tarkastamalla saumojen ja jiirien ja läpivientien kunto joka syksy. Jos tarvetta, kannattaa ne tiivistää paremman vedenpitävyyden varmistamiseksi. Syystarkastuksen yhteydessä on hyvä tarkastaa myös aluskatteen ehjyys.

Katon pakkasrapautumista estetään pinnoittamalla vanha katto uudestaan. Betonitiilikatto ja mineriittikatto imevät vähemmän kosteutta huokosiinsa, kun katto pinnoitetaan uudestaan. Pakkasrapautuminen johtuu nimenomaan katon huokosissa oleva kosteuden jäätymisestä. Savuhorminkin rapautuminen johtuu hormiin varastoituneen kosteuden aiheuttamista jäätymisvaurioista, joten on olennaista estää kosteutta pääsemästä hormiin. Tämä onnistuu muun muassa piipunhatun avulla. Jos savupiippu on jo päässyt huonoon kuntoon kattopinnan yläpuolelta, kunnostamme piipun pään ammattitaidolla.

Näin ehkäiset kondenssivettä

Eristeiden avulla ehkäistään myös kondenssiveden aikaansaamia kosteushaittoja. Kun eristeitä on katon alla riittävästi, ei välikatolle nouse liikaa lämpöä, mikä voisi tiivistyä kosteudeksi. Myös aluskate on tarpeen, sillä aluskate tehostaa välikaton tuulettumista, ja se estää kosteutta pisaroitumasta katon alapinnalle. Välikaton ilmanvaihtoa voidaan tukea myös katon harjalle asennettavalla alipainetuulettimella, sekä tekemällä uusia läpivientejä ilmanvaihtoputkia varten. Kondenssivesi voi kastella ja lahottaa katon rakenteet aivan kuten vesikaton läpi vuotava vesikin, ja se pystyy myös aiheuttamaan yläpohjan homevaurion kastelemalla eristeet.

Näin ehkäiset auringon, sateiden ja tuulien sekä sammaleiden aiheuttamia vaurioita

Kattoa koettelevat myös aurinko, sateet, tuulet ja erilaiset kasvustot. Katto kannattaakin puhdistaa säännöllisesti, jotta epäpuhtaudet eivät kuluttaisi katon pinnoitetta turhan nopeasti, ja jotta sammalet eivät alkaisi kasvaa. Sammaleista pääsee tarvittaessa eroon teettämällä sammalenpoistokäsittelyn. Pinnoite voidaan uusia, kun vanha pinnoite alkaa olla ohut ja kulunut. Pinnoite suojaa vesikaton niin auringolta, kosteudelta kuin kasvustoiltakin.

Myrskyvaurioita on paha torjua, mutta joitain voidaan sentään tehdä. Katon puolivuosittainen tarkastus kertoo tarpeesta kiristää kattotarvikkeiden kiinnityksiä. Jos kattotikkaat ja muut kattotuotteet ovat kunnolla kiinni katossa, ne eivät irtoa niin helposti, vaikka tuuli puhaltaisi tavallista rajummin. Myös kattopeltien kiinnitykset ja huopakaton saumat kannattaa tutkia usein. Kattopeltien ruuvit tai naulat voidaan tarvittaessa uusia parempiin kateruuveihin, jotta varmistettaisiin niiden paikallaan pysyminen. Huopakaton saumojen tiivistys estää tuulta pääsemästä vuotien alle. Ennakoiva kattokorjaus on aina se paras ja edullisin kattokorjaus!

Aluskatteen tiivistys tukee kattorakenteiden terveyttä

Aluskatteen tehtävä on estää kattorakenteita kastumasta. Kosteus voi olla peräisin katon ulkopuolelta, jolloin puhutaan katon vesivuodosta. Kattorakenteiden terveyttä uhkaava kosteus voi olla peräisin myös asunnon sisäpuolelta. Höyrynsulkujen ja eristeiden läpi nousee aina jonkin verran kosteutta, mitä aluskate estää tiivistymästä kondenssivedeksi. Aluskate ohjaa kaikenlaisen kosteuden pois katon alta, mutta aluskate ei ole tehtäviensä tasalla, jos siinä on reikiä tai halkeamia. Ota yhteyttä niin tiilikaton, huopakaton kuin peltikatonkin aluskatteen korjaamisen tiimoilta, niin kattorakenteet ja eristeet eivät ole enää vaarassa kastua ja mennä pilalle!

Miten aluskate korjataan?

Aluskatetta voidaan joutua korjaamaan katon läpivientien kohdalta, esimerkiksi kattoluukun, kattoikkunan tai ilmanvaihto- tai viemärintuuletusputken tai savupiipun kohdalta. Aluskatteen korjaustarpeet voivat kohdistua myös jiirien paikkeille. Koska jiirit ja kaikki katon läpiviennit ovat suhteellisen herkkiä vuotamaan, on tärkeää, että aluskate on niiltä kohdin ehjä ja oikein asennettu. Jos aluskate on asennettu väärin, korjaamme tilanteen.

Vaurioituneen aluskatteen korjaus tarkoittaa aluskatteen uusimista. Aluskate voidaan uusia vain osittain, eli koko aluskatetta ei ole pakko vaihtaa yhden reiän takia. Aluskatteen uusiminen alkaa vesikaton purkamisella, sillä aluskatetta ei voida purkaa ja uusia kuin vain yläkautta. Jos vesikate alkaa olla tiensä päässä, kannattaa harkita kaksi kertaa, ennen kuin asentaa sen takaisin paikoilleen. On monesti taloudellisempaa vaihtaa vesikatteenkin materiaali uuteen kuin asentaa vanha vesikate vain muutamaa vuotta varten takaisin paikoilleen.

Voiko aluskatetta estää hajoamasta?

Kuten edellä todettiin, aluskatteen korjaus edellyttää vesikaton purkamista ja aluskatteen uusimista. On perusteltua estää aluskatetta hajoamasta, sillä näin vähennetään tällaisia isompia kattokorjauksia. Aluskate ei kaikeksi onneksi hajoa ihan helposti. Oikein asennettu aluskate kestää melko varmasti yhtä pitkään kuin vesikatekin, mutta lisäksi katon tuuletusaukot kannattaa tiivistää – niistä voi päästä aluskatteelle sen kuntoa heikentäviä roskia. Räystäiden tuuletusaukoista katon alle voi päästä myös pieneläimiä, joilla on tapana sotkea katon eristeitä. Siivekkäät pieneläimet saattavat lisäksi nokkia aluskatteen rikki.

Jos aluskate olisi väärin asennettu, se voisi kerätä päälleen vettä. Jos aluskate roikkuu löysällä, kaikki vesi ei poistukaan sen pinnalta kohti räystäitä, vaan saattaa muodostaa vesipusseja. Veden paine saattaa rikkoa aluskatteenkin materiaalin. Liian kireällekään aluskatetta ei kannata asentaa, sillä se saattaa saada aluskatteen repeämään.

Aluskatteen kunto ja tiiveys on hyvä tarkastaa puolen vuoden välein. Jos aluskatteella on roskia, kannattaa ne poistaa (vaikka sekin edellyttää hieman vesikaton avaamista), sillä roskat sitovat aluskatteelle kosteutta. Jos aluskatteen kunnossa on jotain vikaa, ota yhteyttä, niin asia saadaan pian kuntoon.