Huopakaton korjaus on tehtävä huolellisesti
Erittäin vesitiivis huopakatto sopii lähes mille tahansa katolle ja käytännössä mihin tahansa rakennukseen. Huopakattojen omistajat ovat erityisen tyytyväisiä siihen, että huopakaton ylläpitäminen on suhteellisen helppoa. Katon huoltaminen ei vaadi suuria panostuksia, ja huollettua kattoa pitää korjata vain harvoin. Joka kevät ja syksy tehty kuntotarkastus paljastaa, onko katteessa ilmakuplia, reikiä tai joitain muita ongelma, joihin tulisi reagoida nopeasti. Kun samalla kertaa katolta poistetaan kaikki roskat ja nuoret sammalet, säilyy huopa joustavana ja elinvoimaisena. Omakotitalo, kerrostalon tai mökin bitumikatto saattaa kestää jopa yli 40 vuotta, kun se tarkastetaan usein, ja kun sille tarjotaan kaikki sen tarvitsemat huollot ja paikkaukset. Meiltä saatte kaikki huopakattotyöt, myös perinteiselle kolmiorimakatolle sopivat. Asennamme ja uusimme kaikenlaiset bitumikatot, ylläpidämme niiden kuntoa kattohuolloilla, ja olemme aina valmiita suorittamaan saumavuotojen, lumivaurioiden, myrskytuhojen tai vuotavien räystäiden kunnostamisen. Kysy myös huopakattojen varustelusta! Palvelemme niin Kymenlaaksossa kuin Käsivarren Lapissa, joten voimme tarjota luotettavaa ja asiantuntevaa palvelua kaikkialla maassamme.
Meidän kattokorjauspalvelumme perustuu sille, että tahdomme aina palvella asiakasta mahdollisimman hyvin. Kun tulemme paikan päälle paikkaamaan ja korjaamaan tämän bitumikattoa, emme tee vain pyydettyjä töitä, vaan tutkimme yksin tein koko katon kunnon. Varmistamme katteen ja sen pinnoitteen kunnon ja tutkimme kaikkien katon läpivientien ja muiden kattotarvikkeiden kunnon. Mahdollisuuksien mukaan käymme myös katon alla, sillä välikatolta käsin on mahdollista arvioida aluskermin kunto ja se, onko kattorakenteissa tai eristeissä kosteutta. Tällainen kattotarkastus ei maksa pennin pyörylää! Tarkastuskierroksen perusteella voimme tarvittaessa laatia tarjouksen saumojen tiivistämisestä, kattoikkunan vaihdosta tai esimerkiksi katon pinnoittamisesta uudelleen – tai mikä nyt sattuukin olemaan ajankohtaista. Isompiinkin remonttitarpeisiin on helppo tarttua kauttamme haettavissa olevan rahoituksen avulla, ja kattokorjausten tai -huoltojen kustannuksia helpottaa yksityisasiakkaille suotu mahdollisuus kotitalousvähennykseen.
Seisova vesi haurastuttaa saumat – saumavuodon korjaus ehkäisee katon vesivahingot
Epätiivis, repsottava sauma huopakatolla voi johtaa kattovuotoon. Tuulikin saattaa repiä huopaa, jos sauma ei ole tiivis, vaan tuuli pääsee vuotien alle. Joka kevät ja syksy tehtävä kattotarkastus on loistava tilaisuus tarkastaa ja tarvittaessa tiivistää bitumikattojen saumat. Tällainen kattotarkastus tulee kaupan päälle kaikkiin huopakattotöihin, mitkä tilaat meiltä. Jos esimerkiksi tilaat meidät puhdistamaan huopakattosi ja sen vesikourut, saat katon kuntotarkastuksen hintaan nolla euroa.
Sauman saattavat heikentää esimerkiksi sammalet, sillä sammaleiden saumat ujuttautuvat vähitellen saumoista läpi. Sammaleiden poisto katolta onkin tehokas keino ylläpitää katon kuntoa ja estää katon vauriot. Hyväkuntoiset ja uudetkin saumat voivat pettää, jos katolle jää vettä. Sade- ja sulamisvesi ei pääse poistumaan katolta, jos roskat ovat tukkineet kattokaivot. Kattokaivoja on tietenkin vain tasakatolla. Tasakaton kattokaivot pitääkin tyhjentää roskista vähintään kaksi kertaa vuodessa. Syksyllä katolla on hyvä vierailla vaikka kerran viikossa, varsinkin, jos talon läheisyydessä kasvaa kattoa runsaasti roskaavia puita. Puut kannattaisi poistaa, mutta jos ne sattuvat sijaitsemaan vaikkapa naapurin tontilla, ei asia ole niin yksinkertainen.
Jos vesi jää poistumatta satulakatolta, syynä lienee jää, mikä estää vesiä valumasta vesikourusta syöksyputkeen. Varaudu talvisiin saumavuotoihin jäänsulatuksella. Teemme kyseisen kattotyön nopeasti ja tehokkaasti hyödyntämällä kuumaa vesihöyryä. Jään poisto huopakatolta ehkäisee saumavuotoja ja turvallisuusongelmia, joita katon reunalla oleva jää aiheuttaa.
Katossa oleva reikä tiivistettävä kiireesti
Kerrostalon, rivitalon tai rintamamiestalon bitumikatossa voi olla myös reikä. Bitumikattoon ilmestyneet reiät voidaan korjata massalla, eli sopivalla tiivistysaineella. Jos kyseessä on ilmakupla – tällaisia kuplia synnyttää kernikerrosten väliin päässyt kosteus – tulee se leikata auki. Tällaisen haavan tekeminen ja varsinkin sen tiivistäminen on jo melko haastava kattotyö. Isommat reiät huopakatossa paikataan liimaamalla reiän päälle paikkapala. Se liimataan paikallaan bitumiliimalla. Joissain tapauksissa on paras purkaa huopakatto joko kokonaan tai osittain. Uusi vuota ei uhkaa reikiintyä ja alkaa vuotaa heti uudelleen.
Jos asiakkaalla ei ole aikaisempaa kokemusta erilaisten bitumiliimojen ja -massojen käsittelemisestä, kannattaa huopakaton paikkaus ehdottomasti jättää ammattilaisillemme. Ammattilainen osaa paikata reikiintyneen huopakaton luotettavasti, ja kaupan päälle tulee koko katon kunnon tarkastus. Tarkastuksen perusteella osaamme tarvittaessa suositella muita kattokorjauksia tai sellaisia huopakattohuoltoja, joiden avulla uusien reikien syntymistä voidaan ehkäistä.
Katossa olevan reiän korjaamista ja paikkaamista ei kannata lykätä, sillä pienikin reikä voi johtaa katon vesivahinkoon. Jos katto ei ole täysin tiivis, katon alle pääsee kosteutta. Myös aluskermi voi pettää, jos kattovuoto jatkuu pidempään. Katon alle päässyt kosteus kastelee katon rakenteet, eristeet ja mahdollisesti myös sisäseinät ja sisäkaton. Jos kattoa ei säännöllisesti tarkasteta, voi pienehkökin kattovuoto johtaa siihen, että sisäkatosta tippuu vettä lattialle. Katon rakenteiden kastuminen voi johtaa lahovaurioihin, ja yläpohjan eristeissä esiintyvä kosteus puolestaan surullisen kuuluisiin homevaurioihin ja sisäilmaongelmiin.
Kattovuoto korjataan aina tilanteen mukaan. Jos katossa oleva reikä on jo ehtinyt johtaa välikaton rakenteiden kastumiseen, ei riitä pelkkä kattohuovan paikkaus. Myös aluskermi on tiivistettävä – käytännössä tämä tarkoittaa aluskermin uusimista. Kastuneet kattorakenteet kunnostetaan tilanteen vaatimalla tavalla. Jos puuosissa on jo lahoa, on rakenteita uusittava. Eristeetkin puretaan ja uusitaan, jos vesi on päässyt ne kastelemaan. Kattovuodon korjaus saattaa laajeta kattoremontiksi, jos kate on iäkkäänpuoleinen ja jos vaurioiden korjaus vaatii isoja toimenpiteitä.
Katon vaihto pelastaa monesta pulasta
Asiantuntijamme tulevat paikan päälle arvioimaan, millaisia vahinkoja kattovuoto, myrsky tai esimerkiksi talvi ovat katolle aiheuttaneet. Pienet vauriot, kuten katteessa olevat reiät ja huonokuntoiset saumat, voidaan korjata täsmäpaikkauksien avulla. Jos vauriot ovat isompia, saattaa asiantuntijamme suositella katon uusimista. Emme tarjoa katon vaihtoa, ellei se ole perustellusti taloudellisin tapa kunnostaa kerrostalon, mökin tai muun rakennuksen katto. Taloudellisuutta arvioidaan muun muassa sen perusteella, kuinka pitkäaikainen hyöty kattokorjauksella voidaan saavuttaa. Katon ikääntyessä kattokorjauksilla ei saada enää aikaan yhtä pitkäkestoista ja luotettavaa lopputulosta kuin aiemmin. Jos vanhan katon korjaamiseen kuluisi suuri summa rahaa eikä katon tiiviyttä voitaisi siltikään taata kovin pitkäksi aikaa, on paras välttyä uusilta vaurioilta ja mahdollisilta katon vesivahingoilta, ja vaihtaa katto.
Katon vaihto ajoissa pelastaa monesta pulasta. Huopakaton tekninen käyttöikä on suurin piirtein 40 vuotta, ja sen jälkeen venymät, halkeamat ja muut ongelmat yleistyvät. Kaikki ongelmat katteen kunnossa voivat johtaa katon vesivahinkoon, kattorakenteiden kastumiseen ja eristeiden homehtumiseen. Huopakattoremontti onnistuu täydellisesti viimeistä yksityiskohtaa myöten, kun katto uusitaan meidän kokeneiden ja perusteellisten ammattilaistemme toimesta.
Tasakaton muodonmuutos
Harva huopakatto kestää viittäkymmentä vuotta – yleensä ne uusitaan jo vähän aiemmin. Halkeilu yleistyy, kun katto vanhenee, ja koska halkeilu voi johtaa kosteuden pääsyyn katon alle, ei huopakaton uusimista kannata liiaksi viivyttää. Kun tilaat katon vaihdon meiltä, saat projektiisi todelliset asiantuntijat, jotka tietävät aina, mitä tehdä – myös silloin, jos haluat vaihtaa tasakattosi joksikin kaltevammaksi katoksi. Aikoinaan tasakatot olivat muotia, mutta nyt niistä halutaan jo eroon. Jos tahdot muuttaa tasakattosi vaikkapa harjakatoksi, tai vaikka korottaa kattoa lisäkerroksien avulla, ota yhteyttä. Meiltä sujuvat kaikenlaiset muutostyöt, eli niin kattomuodon muuttamiseen kuin vaikka huopakaton varustelun päivittämiseen liittyvät. Uusilla kattoikkunoilla auringonvalo saadaan sisätiloja piristämään, ja aurinkopaneeleiden avulla voit siirtyä tuottamaan itse sähkösi. Lisälämmöneristeillä parannat koko rakennuksen energiatehokkuutta, ja kattosilloilla saat katostasi turvallisemman paikan liikkua. Juttele asiantuntijoidemme kanssa lisää kaikista mahdollisuuksista suorittaa katon muodonmuutos ja päivitys tälle vuosituhannelle!
Kaikenlaiset huopakattokorjaukset kauttamme
Me teemme ammattitaidolla kaikki muutkin bitumikaton korjaukset kuin kattovuotokorjaukset, katteen repeämien ja reikien korjaukset, saumavuotojen paikkaukset ja huopakaton osittaiset vaihdot. Me huolehdimme myös katon läpivientien tiivistyksistä, irronneiden kattotuotteiden aiheuttamien vahinkojen korjauksista, rikkoutuneen aluskatteen vaihtamisesta ja muun muassa ilmanvaihtokanavien kondenssivuotojen korjaustöistä. Jätä meille myös irronneiden pellitysten uusintatyöt ja esimerkiksi painuneen katon oikaisu.
Vuotava läpivienti on melko tyypillinen vaurio, olipa kyseessä huopakatto tai vaikka tiilikatto. Vuotava viemärintuuletusputki, piipunjuuri tai kattoikkuna kannattaa kunnostaa viipymättä, jotta se ei johtaisi isompiin vahinkoihin. Läpiviennin tiivistys ja paikkaus onnistuu yleensä tiivistysmassalla, ja lisäksi voimme joutua uusimaan sen suojapellitykset. Jos IV-putkesta tippuu kondenssivettä katon alle, eristämme ja tiivistämme sen uudestaan, jotta kosteusvahinkojen riski voidaan poistaa tältäkin osin.
Myrsky ja lumi koettelevat varsinkin katolle asennettujen tarvikkeiden kuntoa. Kun tuuli puhaltaa oikein olan takaa, saattaa kattosilta tai piipunhattu irrota paikoiltaan. Myös silloin, kun katolla ollut lumi lähtee vesiliirtoon ja syöksyy vauhdilla alas katolta, voi katosta irrota kattotarvikkeita. Katteeseen syntyneet vauriot on pika pikaa korjattava, ja katon varustelutaso palautettava entiselleen. Tuuli saattaa repiä irti myös katon suojapellityksiä ja peltilistoja, mitkä tulemme uusimaan ja korjaamaan heti yhteydenottosi jälkeen. Bitumikaton kunto kannattaakin tarkastaa jokaisen rajuilman jälkeen siltä varalta, että kova tuuli on sitä koetellut. Katto on joka tapauksessa tarkastettava kahdesti vuodessa, sillä jokin sauma on voinut alkaa vuotaa kesän mittaan, ja kevättarkastus saattaa paljastaa katon esimerkiksi painuneen.
Tämä kattofirma huolehtii myös huopakaton aluskatteen asentamisesta, korjaamisesta ja uusimisesta. Väärin asennettu aluskate eli aluskermi voi johtaa suuriin ongelmiin, sillä se ei välttämättä estä kattorakenteita kastumasta, jos huopakatto vuotaa. Jos aluskermi on asennettu väärin tai jos siinä on vaurioita, ota heti yhteyttä, niin rakenteet ovat jatkossa paremmassa turvassa kosteudelta.
Huopakaton tiiveyttä ei kannata jättää tarkastamatta
Kaksi kertaa vuodessa eli joka kevät ja syksy teetettyjen tarkastusten ansiosta katon kunto ja tiiviys ovat hyvissä kantimissa. Katolle ei ehdi kasvaa sammaleita, kun katto samalla myös puhdistetaan. Kun kiipeämme omakotitalosi, kerrostalonne, kesämökin tai esimerkiksi paritalon katolle puolen vuoden välein, huomaamme ylös pumppautuneet huopakattonaulat ja muut ongelmat hyvissä ajoin, eli ennen isompien vahinkojen ja vaurioiden syntymistä.
Jotta lumen ja jään mahdollisesti tekemät vauriot saataisiin kunnostettua nopealla aikataululla, kannattaa katolle kiivetä ensimmäisen kerran heti, kun lumi on kaikonnut. Syystarkastus kannattaa ajoittaa loppusyksyyn. Jos rakenteista paljastuu vuotojälkiä tai lumiesteet ovat huonosti kiinni, asiaan ehditään puuttua ennen uutta talvea. Kattotarkastuksen saa ilmaiseksi aina teettäessään meillä joitain kattotöitä. Kattotarkastuksen jälkeen annamme tilannekatsauksen, kaikkien katon varusteiden, pinnan ja katon alapuolisten rakenteiden kunnosta (mikäli meille on yläpohjana pääsy mahdollistettu), ja jos tarpeen, teemme tarjouksen katon kuntoa tukevien kattotöiden teettämisestä ensiluokkaisilla ammattilaisillamme.
Kattohuollot koko rakennuksen parhaaksi
Säännöllisten ja asianmukaisten kattohuoltojen avulla omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi liikekiinteistön huopakatto pysyy tiiviinä. Kun katto pitää vettä, ei tarvitse olla huolissaan kattovuodoista ja kosteusvaurioista. Kattohuollot antavat huopakatolle paremmat mahdollisuudet kestää erilaisia rasituksia. Yksi huopakaton suurimmista vihollisista on aurinko, sillä aurinko kuivattaa huopaa, ja lopulta kuivunut huopa alkaa halkeilla rasitusten alla. Huopakatto voidaan pinnoittaa uudelleen, ja näin ehkäistä katon kuivumista auringossa – pinnoittamisen ansiosta katto saa suojaa myös sammaleilta, jäältä, sateilta ja lialta. Uudelleenpinnoitus saa katon kiiltämään ja hehkumaan kuin uutena, ja mikä parasta, se saattaa lisätä huopakaton käyttöikää jopa parillakymmenellä vuodella! Kaikkien huopakattohuoltojen yhteydessä teemme maksuttoman kattotarkastuksen, minkä jälkeen osaamme tarvittaessa suositella muiden kattohuoltojen tai esimerkiksi katon osittaisen korjauksen teettämistä. Tarkkasilmäisesti katon tutkivilta ammattilaisiltamme ei jää huomaamatta mikään muutos tai puute katon kunnossa.
Joka vuosi tehtävät kattohuollot
Joka vuosi tehtävä huopakattohuolto on katteen ja vesikourujen puhdistus roskista. Roskat pitävät katteen kosteana, ja se jos mikä haurastuttaa aivan kaikenlaiset katteet. Likainen katto houkuttelisi pinnalleen myös sammaleita. Huopakatto on hyvä puhdistaa kahdesti vuodessa, ja mieluummin ilmapuhaltimen kuin harjojen avulla. Kattotarkastus kuuluu myös katon kevät- ja syyshuollon ohjelmaan. Jos huomaamme katolla sammaleita, tarjoamme sammaleidenpoistoa; jos taas katteessa näkyy reikä, lupaamme korjata sen paikkapalan avulla.
Vesikourujen tai kattokaivojen puhdistus roskista takaa sen, että sadevesijärjestelmä toimii luotettavasti kaikkina vuodenaikoina. Jos roskat jäisivät poistamatta, voisi kattokaivo mennä tukkoon ja alkaa tulvia niin, että katon saumat olisivat vaarassa pettää. Vesikouruihin jäävät roskat aiheuttaisivat ruostetta, jäätymisvaurioita ja talon seinät (ehjä jopa perustukset) kastelevia ylivuotoja.
Harvemmin kuin joka vuosi tehtävät kattohuollot
Sammaleidenpoistoa tai katon pinnoittamista ei tarvita joka vuosi, eikä katolta yleensä tarvitse pudottaa luntakaan joka vuosi. Sammalet poistetaan heti niiden ilmestyttyä, mutta kemiallinen sammalenpoisto karkottaa sammalet niin hyvin, että ne pysyvät poissa vuosikausien ajan. Pinnoite uusitaan vain kerran, ja siinä vaiheessa katto on jo yli 20-vuotias.
Lumenpudotuksien lisäksi teemme myös jään sulatukset huopakatolta ja sen sadevesijärjestelmästä. Jään poisto katolta estää jään aiheuttamia vaaratilanteita ja saumavuotoja, joita voi syntyä, jos jää estää lumen sulamisveden poistumisen vesikouruihin.
Epäsopiva huolto voisi vaurioittaa kattoa
Bitumikatot eivät kestä yhtä kovakouraista käsittelyä kuin vaikkapa tiilikatot. Tiilikatot puhdistetaan harjaamalla joka kevät ja syksy. Huopakatotkin tulee puhdistaa kahdesti vuodessa, mutta ei harjaamalla vaan ilmapuhaltimella. Huopakaton huoltotoimenpiteiden suhteen on oltava varovainen: esimerkiksi painepesurilla ei ole mitään käyttöä huopakatolla, vaan katon pesu hoidetaan tavallisella vesijohtoverkoston paineella. Sammalenpoistoainekin kannattaa levittää telalla, jotta huopakatto ei vaurioituisi. Tarkkuutta ja tarpeeksi lempeitä otteita pitää noudattaa myös lumenpudotuksissa. Kokeneilta lumenpudottajiltamme urakka sujuu turvallisesti, ja jääkin lähtee hakkujen sijaan kuumalla vesihöyryllä.
Kesän kuumin hellejakso ei ole sopiva aika tehdä mitään huopakattokorjauksia. Edes huopakaton kunnon tarkastamista ei kannata ajoittaa kuumimpiin päiviin. Emme sano näin siksi, että lähtisimme hellepäivänä mieluummin rannalle kuin duuniin, vaan siksi, että varsinkin vanhemmalla huopakatolla on taipumus pehmetä helteessä. Huopa on altis vaurioitumaan, jos se on pehmennyt, eikä sen päällä kannata silloin liikkua. Helleaallon aikana tehty kattotarkastus ei edes välttämättä antaisi totuudenmukaista kuvaa katon kunnosta, sillä kuumuus olisi voinut kuivattaa mahdolliset vuotojäljet ja tummentumat pois katon rakenteista.